Lister

Kontrastfy­lt vaer

– Vi hadde alt fra kulderekor­der til varme- og nedbørsrek­order

- Av Torrey Enoksen

Vaerstatis­tiker Bernt Lie vil oppsummere vaeråret 2018 som et år med usedvanlig mye vaer.

–Vi hadde alt fra kulderekor­der til varme- og nedbørsrek­order. Mange snakker om at 2018 var det varmeste og tørreste sommeren siden 1947, men det er få som snakker om sommeren 1997. Tallene jeg sitter på tyder på at sommeren 2018 har slått 1997, men jeg har ikke fått fastsatt om den var varmere og tørrere enn den man opplevde i 1947, sier Lie.

Store lokale forskjelle­r

I over 53 år har Lie vaert en ivrig statistikk­fører av vaeret slik det har fremtonet seg rundt om i landet. Med hytte på Traegde utenfor Mandal, har han fulgt nøye med på vaerbildet i vår landsdel, for å se om det er noen trender.

Et av dem som har overrasket ham mest de senere årene, er de store forskjelle­ne som kan finnes innen et lite geografisk område.

– Det som nok har overrasket mest er de voldsomme forskjelle­ne i snømengden­e. Nedbøren sist vinter kom så lokalt og over mindre områder, at mange har undret seg over det. Det var store forskjelle­r i vaeret mellom det som var i Åseral og det folk ute langs kysten opplevde. Mange sa at 2018 hadde en meget kald vinter, men det var ettervinte­ren som var rar. Månedene desember 2017, og januar og februar 2018 var blant de mildeste som har vaert registrert. Vår-måneden mars derimot, ble veldig kald. Det ble satt lokale kulderekor­der rundt om på Sørlandet både 1. april og 1. mai, forteller Lie.

Rekordvarm september

Når

det

gjelder sommeren

 ??  ?? I februar 2018 opplevde Helge Hestad å ha over 170 centimeter dyp snø på jordene ved boligen sin på Hestad i Kvås. Januar og februar var milde med mye nedbør, mens mars var kald.
I februar 2018 opplevde Helge Hestad å ha over 170 centimeter dyp snø på jordene ved boligen sin på Hestad i Kvås. Januar og februar var milde med mye nedbør, mens mars var kald.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway