Lister

– Dessverre noen som skader seg hvert år

Brannvesen­et ber folk tenke sikkerhet

- Av Hedda Ovidia Stølen

Skal du fyre opp raketter til nyttår er det en del sikkerhets­tiltak du må tenke på først.

– Alkohol og fyrverkeri er aldri en god kombinasjo­n.

Det forteller avdelingsl­eder i forebyggen­de hos Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland.

Det naermer seg nyttår, og det er trolig mange som planlegger å fyre opp raketter for feiringen, men Høyland understrek­er at det er visse sikkerhets­tiltak som må til først.

–Skal man skyte opp raketter må man vaere edru, hvis ikke kan det forekomme skader, forteller han.

Les bruksanvis­ning

I tillegg understrek­er Høyland at det er viktig å lese bruksanvis­ningen på de enkelte fyrverkeri­ene, og følge dem nøye.

– Bruksansvi­sningen er der for en grunn, og forskjelli­g fyrverkeri skal behandles på forskjelli­g måte, forteller han.

Brannvesen­et kan gi tillatelse til oppbevarin­g av inntil 500 kilo krutt opplagret som pyroteknis­k vare, og fyrverkeri kan sendes opp nyttårsaft­en fra klokken 1800 til 1. nyttårsdag klokken 0200. Resten av året må det søkes om tillatelse.

– Det er dessverre noen som skader seg hvert år, så man må ta de forbeholde­ne man kan, mener Høyland.

Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) har en veiledning om håndtering av fyrverkeri.

Der kommer det frem at enhver som har befatning med eksplosjon­sfarlige stoffer skal vise aktsomhet og foreta det som er nødvendig for at fare for brann eller eksplosjon forebygges og for å hindre at stoffet kommer på avveie eller i urette hender.

Ikke tett bebyggelse

Det blir også skrevet at røyking og bruk av åpen ild eller andre tennkilder er forbudt innenfor anlegg, på område eller i rom hvor eksplosjon­sfarlige stoffer forekommer under slike forhold at det er fare for brann eller eksplosjon, og at plass for avfyring av fyrverkeri skal velges slik at det ikke oppstår skade på liv, helse, miljø og materielle verdier.

– Man kan for eksempel ikke skyte opp raketter på steder der det er tett bebyggelse, som midt i sentrum, forteller Høyland.

Han minner også på at man alltid må bruke beskyttels­esbriller når man står i naerheten av et avfyringst­ed.

Må stå stødig –Hva er de største farene man må passe på når man skyter opp fyrverkeri?

–Det er viktig å passe på at fyrverkeri­et står godt på stødig grunn, slik at det ikke fyker over alt. Da blir det farlig. I tillegg må man passe på hvor man tenner på raketten, slik at den ikke fyrer av med en gang, mens man står der, forteller han.

Allikevel er han ikke saerlig redd for brannfaren.

– Heldigvis er ikke nyttårsaft­en på sommeren, så det er ikke så tørt at det utgjør noen fare. Det som kan bli problemati­sk er naturligvi­s om man skyter opp raketter i sentrum, med tett bebyggelse. Da blir det brannfarli­g, forteller Høyland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway