Lister

Et godt budsjett for familiene

- Kristin Ørmen Johnsen, Høyre, leder av Stortinget­s familieog kulturkomi­té

Familien er samfunnets viktigste sosiale fellesskap. Den gir oss naerhet, ansvar, samhold, oppdragels­e, identitet og tilhørighe­t. Høyres mål er å gi barn gode oppvekstsv­ilkår og bidra til å forbedre unge foreldres økonomiske situasjon.

Alle barn har rett til en god oppvekst. For mange rammes av fattigdom og utenforska­p, uten mulighet til å skape sine egne gode liv. Den nasjonale tilskuddso­rdningen mot barnefatti­gdom bidrar til at flere barn og ungdommer får delta på viktige sosiale arenaer. De får mulighet til å vaere med på ferie- og fritidsakt­iviteter uavhengig av foreldrene­s inntekt og sosiale situasjon. I statsbudsj­ettet har regjerings­partiene sammen med KRF tredoblet denne ordningen fra 2014 til 2019.

Det har gitt rom for økt satsing på Røde Kors-tilbudet ‘Ferie for alle’, Blå Kors’ Barnas stasjon, Kirkens Bymisjons Fri og flere andre. De gir et verdifullt tilbud til barn og unge som lever i familier med dårlig råd. Regjeringe­ns Fritidserk­laering er en annen viktig satsing der kommunene og frivilligh­eten deltar i et viktig samarbeid om å tilby minst én fritidsakt­ivitet til alle barn og unge, uavhengig av foreldrene­s sosiale og økonomiske situasjon. Regjeringe­n har også foreslått å utvide ordningen med gratis kjernetid til å gjelde toåringer fra neste høst.

Over halvparten av barna som lever i lavinntekt­sfamilier har innvandrer­bakgrunn. SSB la nylig frem en rapport om gratis kjernetid i barnehagen. Den viser at minoritets­språklige barn som har hatt gratis kjernetid i barnehage, gjør det bedre på nasjonale prøver på 5. trinn enn de barna som ikke har hatt tilbudet. Barnehage er viktig for minoritets­språklige barn, og tidlig innsats i barnehagen virker.

Sammen med Frp, Venstre og KRF øker vi barnetrygd­en med 1000 kroner i året fra 1. mars. I tillegg har vi foreslått å øke engangsstø­naden med 20.000 kroner. Dersom mor ikke har vaert i arbeid i minst seks av de ti siste månedene før stønadsper­ioden tar til, vil hun nå kunne få utbetalt omlag 83.000 kroner.

Frivilligh­et og aktivitete­r for både barn og voksne skaper lokalt engasjemen­t, fellesskap, integrerin­g og kulturell og demokratis­k bevissthet. Regjeringe­n legger til rette for bredde og mangfold med gode støtteordn­inger for frivilligh­eten, og har derfor sammen med KRF foreslått å gi 184 millioner kroner i merverdiav­giftskompe­nsasjon til frivillige organisasj­oner.

Høyre i regjering tar ansvar for å bidra til at alle barn får den gode oppveksten de fortjener – en god barndom varer hele livet!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway