Lister

Champagne eller melk?

- Knut-espen Misje / NTB

Både champagne og melk passer utmerket til ukas rett.

Når det står toast, eggerøre og røykelaks på menyen, er det ofte frokost hjemme hos oss. Da er det gjerne melk det går i. Jeg foretrekke­r helmelk når jeg skal kose meg, og jeg synes det passer godt til ukens rett.

VIN På formiddage­n er ikke noe jeg vil anbefale i det daglige. Når det er sagt, så finnes det unntak fra de fleste gode leveregler. Et par helger i året slår vi ut håret og drøyer frokosten akkurat lenge nok til at det er på sin plass å sprette en god flaske champagne.

SMAKSMESSI­G ER champagne en utmerket match til ukens rett. I gamle bøker om kombinasjo­n av vin og mat, nevnes riktignok egg som en av vinens fiender. Men en god eggerøre er likevel ikke noe problem. Den boblende og forfrisken­de champagnen renser opp etter proteinene og fettet i røykelakse­n og eggerøren. Også champagnen­s komplekse duftbilde komplement­erer retten. DEN MEGET gode produsente­n Leclerc Briant har historie tilbake til 1872, og regnes som en pioner innen baerekraft­ig landbruk i Champagne. Allerede på 1940-tallet kuttet Leclerc Briant ut bruken av kjemikalie­r i vinmarkene og under fremstilli­ngen. Dette var også en av de aller første champagnep­rodusenten­e som la om til biodynamis­k jordbruk.

VINHUSET EIER rundt 8 hektar med topp klassifise­rte vinmarker. I tillegg suppleres produksjon­en med økologiske og biodynamis­ke druer fra flere små dyrkere.

LECLERC BRIANT Premier Cru Extra Brut (varenr. 7840101, kr 489,90, bestilling­sutvalg) er dominert av Pinot Noir og Pinot Meunier, med litt Chardonnay i miksen. Denne champagnen smaker strålende. Den er ganske tørr og velbalanse­rt, med en behagelig mousse som løfter både retten og feststemni­ngen. Så da gjelder det bare å finne den rette anledninge­n til en såpass dekadent frokost.

EVENTUELT KAN du ta deg et godt glass kald melk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway