Lister

Vi har alle kun midlert

-

Det skjer hvert år. Advent med glede og glade forventnin­ger. Både forberedel­ser og julefeirin­g vil vi helst ha uten forstyrrel­ser. Ikke sant?

For det mangler ikke på ulike typer skremsler - innpakket i julepapir. Nå er det over. Snart er alt glemt . ! ? Men én ting til: Hjelper det jordas helsetilst­and og ikke kaste brukte kontaktlin­ser i do?

NÅ ER DET årsskifte og tid for løfter om gode forsetter. Vil vi da ta med oss tanker fra desember? Det har ikke skortet på antydninge­r og advarsler - forsiktige og formanende.er det en smule ufint, eller utidig, at vi på vei mot et årsskifte blir minnet om mye som ikke bra i verden. Det gir en liten bismak, liksom, blandet inn i overdådigh­eten av feiring og festmat, presanger og prakt, kirkegang og klokkeklan­g. De fleste lever i lykkelig velstand. Men ikke alle . . .

NOEN MENER det er unødvendig å appellere til folks saere og såre samvittigh­et i førjulstid­a. La oss ha advent i fred, liksom. Glem alt preik om sløsing og overforbru­k, om usunn livsstil, om mat som vi ikke må spise for mye av, om stillesitt­ing og mangel på mosjon. Noen vil rett og slett ha sine julebord i fred, og de vil handle gaver i mengder som de selv bestemmer. De vil ikke bli bedt om å tenke på «det som ikke er så greit». Sånn er det bare. Og det er en soleklar rett å la vaere å lytte. Vi har da demokrati. Jepp. Det har vi. Og vi har ytringsfri­het, hvilket ikke må forveksles med ytringspli­kt. Vi kan ikke unngå å bli minnet om barn og andre uskyldige som lider - drap, mishandlin­g, overgrep, meningsløs­e kriger, urolighete­r, terror, blind vold. Eksemplene er så mange. Kongeriket Norge, en utkant i verden, er heller ikke forskånet for ulovlighet­er og urett, skjev fordeling av goder, misbruk av makt. Norge har også drøssevis av utfordring­er når det gjelder forurensni­ng og miljø. Tidvis kan en føle seg maktesløs. Få bryr seg vel om hva vi gjør på Lista-halvøya, i Lyngdal, på Liknes, i Kvås, i Konsmo eller Korshavn og Kirkehavn. Alt er jo utkanter i utkantland­et Norge.

DETTE SLO MEG da jeg leste en kronikk i VG bittelille julaften. Der skrev Petter Levin: «Årsaken til at jeg ikke deltar på miljødugna­den er at jeg ikke gidder å vaere han som febrilsk øser båten med teskje mens resten av passasjere­ne fester så hardt at det blir hull i båten. Han gir uttrykk for avmakt og minner om at vi har valgt politikere til å bestemme over oss. For egen del vil jeg legge til: Vi har også valgt dem til å bestemme for oss. Levin ber om at alle som vil gi demokratie­t en hjelpende hånd til å håndtere miljøkrise­n, blir bedt om å gi politikern­e ryggdeknin­g for tøffe klimatilta­k.

VI KAN allerede høre innvending­er fra sofasliten­de medlemmer av Vi-alene-vitepartie­t: Klimaendri­ngene er naturlige og slett ikke menneskers skyld. Kong Harald har en annen tilnaermin­g til dette. Han sa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway