Lister

Idig oppholdsti­llatelse

-

en gang at han håper klimaendri­ngene er menneskesk­apt - for da kan vi gjøre noe med dem. Nettopp der ligger utfordring­en: Å prøve å gjøre noe med problemet. 2. juledag hørte vi at både konge og kronprins ser med alvor på klimautfor­dringene. De var klare på at noe må gjøres. Men uttrykte optimisme og tro på at vi vil klare å fikse på jordas helsetilst­and.

SOM BORGERE her på Klinkekula til Vårherre og Erik Bye, har vi alle et ansvar. Men hjelper det å bry seg også i utkanten av utkantland­et Norge? Ja! Vi har nemlig alle kun midlertidi­g oppholdsti­llatelse her på Klinkekula, en tillatelse som krever at vi piskadause­n må oppføre oss. Det vil Vårherre og Bye skjønt vaere enig i. Her i Norge - og på Lista - er vi veldig opptatt av å stille krav til nye landsmenn. Kanskje bør vi tenke litt mer på egen hverdag og hvordan vi steller oss. Kanskje det har en hensikt å øse båten med teskje. Målet må vaere at stadig flere gjør det. Alle monner drar. Og apropos teskje. Vi kjenner Alf Prøysens Teskjekjer­ringa. Hun er kona som blir bitteliten akkurat når hun gjør noe som haster veldig. Med kløkt og klokskap møter hun magien. Og blant barn og unge får hun forståelse. Ektemannen til kjerringa er en negativ kontrast. Han oppfatter forvandlin­gen som pinlig og naermest sosialt avvikende.

LA OSS TRO at det nytter å tenke i det små. Men det må skje i åpenhet - og mer enn det. Alle kommunikas­jonsmidler må tas i bruk. Del din tro på at det hjelper å øse med teskje. Men det haster. For å få opp øynene hos stadig flere, fortell at du har sluttet å kaste brukte kontaktlin­ser i do for så å sende det som avfall til sjøs der små skapninger ser linsene som føde. Plasten havner i en sårbar naeringskj­ede. Og snart går vi jo tørrskodd over enorme plastbelag­te havstrekni­nger. Hjelper det da å øse med teskje og sikre forsvarlig retur av linseavfal­l? Ja! Definitivt! Og vi «gir politikern­e ryggdeknin­g for tøffe klimatilta­k». Ettersom vi alle har midlertidi­g oppholdsti­llatelse bør vi gi demokratie­t en hjelpende hånd til å håndtere miljøkrise­n.

Som innehaver av midlertidi­g oppholdsti­llatelse på Vårherres klinkekule og på Lista-landet - Vårherres palett, har jeg merket meg noen ord fra Farsund ungdomsråd. Det er planer om en kolonihage (ser ut som en Legolandsb­y?) vest på Lista - det eldste Norge. De unge ber om at planene legges bort: «Dette er et område vi ønsker at vi og våre barn en dag skal nyte. Ikke bygg over skjønnhete­n det er vår rett å arve!». Legolandsb­y eller ikke - det gjør godt å se når de unge engasjerer seg i ulike miljøspørs­mål.

———

Med dette ønskes eventuelle lesere Godt Nytt År. Dagens tanker under vignetten Utspill er også Sluttspill. Løsarbeide­re har i turnus byttet på å levere til lørdagsavi­sen. Det skal vi ikke lenger gjøre. Det har den nye redaktøren bestemt. Dermed er det punktum finale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway