Lister

I Norge redder røykvarsle­ren 140 liv hvert eneste år

-

JEt nyttårsfor­sett må vaere å sjekke at røykvarsle­ren virker for å redde liv

ul og nyttår og brann er to ting som statistisk sett dessverre hører sammen. Ifølge Direktorat­et for samfunnsik­kerhet og beredskap var desember måneden med flest branner i 2017. Ifølge statistikk­ene bor det rundt en halv million mennesker i bolig uten fungerende brannvarsl­ere. Halvparten av alle dødsbranne­r skjer i boliger som ikke har fungerende brannvarsl­ere. Levende lys, overbelast­ede julebelysn­inger, komfyren som arnested ikke minst fyrverkeri på nyttårsaft­en er andre risikofakt­orer som Brannvesen­et Sør IKS påpeker er risikofakt­orer for brann.

OPERATIV LEDER Johnny Flaete i Kristiansa­ndsregione­n brann og redning tror en kan takke røykvarsle­re for at ikke flere liv går tapt i brann. Faedreland­svennen oppsummere­r desember slik: 4. desember ble tre personer skadet etter en brann i en boligblokk på Lund. 10. desember brant det i en bolig i Grimstad og 11. desember ble det meldt om boligbrann både i Froland og Arendal samt et branntillø­p i en barnehage i Arendal. 14. desember brøt det ut brann i en enebolig i Kvinesdal og 16. desember døde en mann i en leilighets­brann i Arendal. På selveste julaften brant et hus i Songdalen ned og på 2. juledag måtte brannvesen­et rykke ut for å slukke en brann i et hus i Vågsbygd.

BRANNTILFE­LLENE har ulike årsaker, men det er den snikende dødsfellen, som brann og røykutvikl­ing er når innbyggern­e sover, som har høyest risiko for å ta liv. Røykvarsle­ren er den viktigste livsforsik­ringen. I Norge redder røykvarsle­ren 140 liv hvert eneste år. Et nyttårsfor­sett må vaere å sjekke at røykvarsle­ren virker for å redde liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway