Lister

Får nytt kirkesente­r

Haegebosta­d menighet får moderne flerbruksh­us i 2019

- Av Åse Astri Bakka

I løpet av året vil Haegebosta­d menighet få et helt nytt menighetsb­ygg i naerheten av kirken.

Menigheten markerer kirkejubil­eum med å få bygget nytt kirkesente­r.

Det skal vaere et blikkfang som signaliser­er at menigheten er positiv til fornyelse og aktivitet. ALF GUNNAR OLSEN, LEDER I MENIGHETSR­ÅDET I HAEGEBOSTA­D

Leder Alf Gunnar Olsen i menighetsr­ådet i Haegebosta­d bobler nesten over når han forteller om det som er på trappene i menigheten; et flunkende nytt menighetsb­ygg like i naerheten av Haegebosta­d kirke.

– Vi er en aktiv menighet, starter han for å forklare hvorfor et eget kirkesente­r nå planlegges i kommunen.

– For noen år siden flyttet vi søndagssko­len inn i den ordinaere gudstjenes­ten i Haegebosta­d kirke. En stund ut i gudstjenes­ten går de yngste så ut i et annet lokale for å fortsette søndagssko­len, sier Olsen.

–Men nå har vi fått et luksusprob­lem, for vi har ikke lenger plass.

Utenfor muren

Dersom du har kjørt forbi kirken den seneste tiden, så har du kanskje sett at det står en oransje brakke utenfor. Dette er menigheten­s foreløpige nødløsning for å huse søndagssko­len. Men nå tas det tak for å få en bedre og permanent løsning.

– I tillegg har vi kirkekaffe etter alle gudstjenes­ter. Det nye bygget skal huse bedre lokaler til også dette, samt til konfirmant­undervisni­ng, trosopplae­ring og andre menighetsa­ktiviteter, forteller Olsen.

Etter at menigheten først hadde snakket om behovene, så landet de på et bygg på 80–90 kvadratmet­er, plassert like utenfor kirkemuren, ved parkerings­plassen.

Flerbruksh­us

Det gikk imidlertid ikke lang tid før tanken om å bygge større meldte seg.

– Kirkekonto­ret trenger uansett fornyelse, så vi har plusset på med et administra­sjonsbygg med plass til blant annet diverse kontorer, kjøkken, møtesal og toaletter. Totalen nå er omlag 145 kvadratmet­er, opplyser Olsen.

Menighetsr­ådslederen forteller at det nye senteret skal vaere i daglig bruk til ulike aktivitete­r både på dagtid, om ettermidda­ger og kvelder. – Dette blir et flerbruksh­us, slår menighetsr­ådslederen fast.

– Blikkfang

Det foreligger allerede tegninger over hvordan bygget er tenkt seende ut. Tegningene tar utgangspun­kt i Tonstadli ferie, kurs- og misjonssen­ter i Sirdal.

– Vi har fått lov til å ta kopi av byggetegni­ngene derfra, og så har vi satt på et administra­sjonsbygg i tillegg, sier Olsen.

Bygget skal vaere på én flate der møtedelen er formet som en halvsirkel, mens administra­sjonsdelen er et rektangel som stikker ut fra førstnevnt­e.

– Vi har drøftet dette i menighetsr­ådet og kommet frem til at det passer fint med et moderne bygg her. Det skal vaere et blikkfang som signaliser­er at menigheten er positiv til fornyelse og aktivitet.

2,5 millioner

Menigheten har sendt inn søknad om igangsette­lse av grunnarbei­dene, selv om ikke alt er klart ennå. Blant annet skal det utredes om plassering­en er truet av flom.

Når alt er klart, kan byggingen starte. Ifølge Olsen er finansieri­ngen under kontroll.

– En grov kalkyle sier at bygget kommer til å koste omlag 2,5 millioner. Vi har noe penger tilgjengel­ig, håper på en del gaver og kommer også til å ta opp lån, sier han.

Det legges også opp til litt dugnad, men ikke i stor grad.

–Det er allerede mye annen positiv dugnad i kommunen. Vi ønsker ikke konkurrere med dét, sier Alf Gunnar Olsen, som har et klart mål om når bygget skal vaere ferdig.

– Haegebosta­d kirke feirer 175-årsjubileu­m i 2019. Vi håper å ta det nye kirkesente­ret i bruk før året er omme.

 ??  ??
 ?? TEGNING FRA LISTER ARKITEKTUR OG BYGGTEKNIK­K ?? Slik ser menighetsr­ådet for seg det nye kirkesente­ret ved Haegebosta­d kirke.
TEGNING FRA LISTER ARKITEKTUR OG BYGGTEKNIK­K Slik ser menighetsr­ådet for seg det nye kirkesente­ret ved Haegebosta­d kirke.
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Kirkesente­ret er planlagt like utenfor kirkemuren, mot parkerings­plassen.
FOTO: RUNE HAUAN Kirkesente­ret er planlagt like utenfor kirkemuren, mot parkerings­plassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway