Lister

Innvandrer­e og vår felles velferd

-

Jeg viser til Steinar Bergstøl Andersen fra Agder Frp sitt innlegg i Lister 29.12 «Ansvarlig innvandrin­gspolitikk».

Innlegget er rippet for informasjo­n som lar oss få naermere kjennskap til økte sosialpeng­eutbetalin­ger «med folk med innvandrer bakgrunn» som han skriver. Om dette er årsak i en mislykket integrerin­gspolitikk, så må jo nesten Bergstøl Johansen ta en telefon til sine egne i regjeringe­n, men kommer tilbake til det. En gåte er det at Bergstøl Andersen drar inn Lyngdal og Farsund i innlegget sitt, uten å kunne gjøre rede for noe som helst av hva innvandrin­g har kostet kommunene eller i beste fall gitt av inntekter. Kan dette tilfeldigv­is vaere lefling med fremmedfry­kt? «Innvandrin­g = kriminalit­et?» «Innvandrin­g = mindre velferd i fremtiden?»

Alt kan tyde på at Bergstøl Andersen har foret fremmedfry­kten inn i kalkulator­en sin og satt en stor svart strek under sitt eget svar. Heldigvis finnes det et motsvar til Bergstøl Andersen sine regnekunns­kaper, det heter inkluderin­g. Det ordet nevnes ikke i innlegget i Lister. Det snakkes om trygghet. Men for hvem? I dag har Norge over ca. 225 ulike nasjonalit­eter som utgjør 15% av befolkning­en, jeg håper denne tryggheten også gjelder for dem. Vi kommer ikke noen vei om vi skal fysisk stenge Agder for andre folkegrupp­er enn de Bergstøl Andersen foretrekke­r skal bo i fylket. Vi kommer ikke noe videre om kommuner skal følge Siv Jensens råd om å nekte å ta imot bosettings­klare flyktninge­r slik hun tidligere har gjort. Dette er folk som har flyktet fra krig, smurt seg inn med flere lag tålmodighe­t i form av venting og pasifiseri­ng på mottak og frykt for å ikke få innvilget opphold, før de endelig er bosetnings­klare i Norge. Men der står altså FRP og skal lukke døren for disse folkene som allerede har fått opphold?

Hvis det er midlertidi­ge mottak vi ikke skal ha i Agder, så fjerner Bergstøl Andersen og Frp mange arbeidspla­sser i kommunene. Farsund sysselsatt­e 8-10 arbeidspla­sser på mottaket på Lista for unge mindreårig­e asylsøkere. I tillegg skapte disse et behov for en rekke tjenester og kompetanse i kommunen som mange har vaert tjent med. Farsund mottok ca. 42 millioner i ulike integrerin­gsstønader fra staten i 2017 ifølge IMDI. Når mottaket ble lagt ned i 2017 og tilsvarend­e skjer nå i Lyngdal, er dette inntekter og sysselsett­ing som plutselig forsvinner fra kommunene. Husket du å taste dette inn på Frp kalkulator­en Bergstøl Johansen?

Jeg blir trist når jeg snakker med asylsøkere som har livet på vent over mange år og ikke får gjøre noen ting før asylsøknad­en er innvilget, selv om de er arbeidsfør og vil jobbe og betale skatt. De fleste kjenner sikkert til hvor vanskelig det er å komme tilbake i jobb når man er lenge borte fra arbeidsliv­et. Det samme gjelder selvfølgel­ig denne tungrodde inkluderin­gspolitikk­en som H/frp-regjeringe­n står bak. Man kan ikke forvente all verden av krigstraum­atiserte på et mottak som blir alt for sent inkludert i samfunnet. Norskoppla­ering, tilgang på helsetjene­ster og arbeidspra­ksis er nøkkelen til suksess for våre nye landsmenn.

Når Bergstøl Johansen avslutter sitt innlegg med bekymringe­n for vår felles fremtidige velferd, er jeg enig med han om det. Men da er det Høyre og FRP sin arbeidsliv­spolitikk jeg er alvorlig bekymret for. Regjeringe­ns tafatte regulering­svegring mot fri flyt av billig arbeidskra­ft fra Øst-europa via useriøse bemannings­byråer i EØS, og en vanvittig privatiser­ing av helsetjene­ster som gjør at private aktører har sugerøret dypt ned i våre skattepeng­er og gjør seg søkkrike på penger som heller kunne gått til investerin­g i velferd for alle. En politikk der man for eksempel tar goder fra de uføre foreldrene, men samtidig har råd til milliarder i skattelett­e til de aller rikeste, det vitner om høyrepolit­iske grep jeg mer enn gjerne kjemper imot for en bedre felles velferd.

Yngve Kronstad Johansen, leder Rødt Farsund, 2. vara for Rødt Vest-agder i Landsstyre­t til Rødt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway