Lister

Faerre fødsler

Årets nyttårsbar­n Andre Pisari Apetri var barn nummer 383 som ble født på sykehuset i Flekkefjor­d i 2018. Det er 30 faerre enn året før.

- Av Bjørn Hoel

Den nybakte nyttårsbar­n-mammaen Doina la ikke merke til fyrverkeri­et som ble sendt opp i Flekkefjor­d nyttårsaft­en, før et stykke ut på nyåret.

– Jeg var så fokusert på fødselen så jeg hørte ingenting før barnet ble født, vedgår moren.

Født 1. januar 00.20

Regionavis­en Lister får en prat med moren Doina og faren Andrei Pisari Apetri omtrent halvannet døgn etter fødselen av Listers nyttårsbar­n, som kom til verden nøyaktig 20 minutter inn i det nye året. Han er 48 centimeter lang og veier 3250 gram.

Vi møter den lille familien i hyggestua på fødeavdeli­ngen ved Sørlandet sykehus i Flekkefjor­d. Ute skinner sola, og lyser opp det koselige rommet. Rundt oss sitter flere mødre med barn. Stemningen er god. Foreldrene vi snakker med virker slitne og glade på samme tid.

– Veldig emosjonelt

– Det var veldig emosjonelt å vaere vitne til dette, sier faren Andrei, som bidro etter beste evne under hele den sju timer lange fødselen.

De bor for tiden på Rom i Lyngdal. Kommunikas­jonen mellom oss og dem foregår på norsk. Barnefaren Andrei er født i Romania,og fungerer som tolk for sin kone, som har bodd i Norge et knapt år. Andrei har vaert i Norge siden 1992. Mange av årene bodde og jobbet han i Lofoten. Han prater flytende nordlendin­g, om det går an å si det slik.

– Klimaflykt­ning

– Du kan kalle meg klimaflykt­ning. Jeg var så lei av kulde og sur vind i Nord- Norge at jeg ville flyttet sørover. Nå har jeg bodd i Lyngdal siden oktober, og jeg synes det er mye bedre å bo på Sørlandet, sier han.

Kona Doina er fra Moldova, og har kun bodd i Norge siden februar 2018. Mens Andrei lenge har hatt norsk statsborge­rskap har kona ennå ikke fått svar fra UDI på sin søknad. Akkurat

det kunne fått relativt store konsekvens­er for familien, siden svaret ikke kommer før i 2019.

Det var i våres at ekteparet fikk beskjed om at Doina var gravid. Men hun og mannen hadde ikke ventet at barnet kom før i 2019. Det holdt så vidt. Hun kom på sykehuset 30. desember, og fødselen skjedde altså 20 minutter over midnatt, første nyttårsdag.

– Jeg ble litt stresset på grunn av det. Hvis barnet skulle bli født i 2018, måtte vi betalt fødselen selv. Det ville kostet oss 52.000 kroner, sier Andrei. Og selv om barnet ble født i 2019 har de ikke krav på foreldrepe­nger, og har ikke rettighete­r slik norske statsborge­re har. Alternativ­t er at Andrei selv adopterer sin egen sønnen, for at de skal få krav på disse rettighete­ne.

– Det er så tungvint og firkantet. Jeg har selv vaert i kontakt med jurister, fylkesmann og helsedepar­tement. Det er helt utrolig at det er sånn, sukker Andrei, som selv altså har bodd i Norge siden 1992.

At helseminis­ter Bent Høie har uttalt at mødrene selv burde klage til helsedirek­toratet, synes han er merkelig.

– Han er er helseminis­ter og burde selv kunne ordnet opp i dette, sier Andrei til Lister. Han understrek­er samtidig at begge er svaert glade over å ha blitt foreldre for første gang, og at gleden over det overskygge­r alt annet.

–Så får vi tar de utfordring­ene som kommer etter hvert, sier han.

Vi fikk også møte jordmora, som tok imot lille André.

–Det er første gang jeg har tatt imot et nyttårsbar­n, og det var som å ta imot barn flest. Og det er flott at det har gått så bra, sier jordmor Line Baek og smiler bredt.

 ??  ??
 ??  ?? Slitne og lykkelige på samme tid, nyttårsbar­n-foreldrene Andrei og Doina Pisari Apetri slapper av på fødeavdeli­ngen på Flekkefjor­d sykehus.
Slitne og lykkelige på samme tid, nyttårsbar­n-foreldrene Andrei og Doina Pisari Apetri slapper av på fødeavdeli­ngen på Flekkefjor­d sykehus.
 ??  ?? Jordmoren som tok i mot Andre, Line Baek, konstatere­r at alt ser bra ut med den nyfødte Andre. Til høyre mamma Doina Pisari Apetri.
Jordmoren som tok i mot Andre, Line Baek, konstatere­r at alt ser bra ut med den nyfødte Andre. Til høyre mamma Doina Pisari Apetri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway