Lister

Ingen trafikkdre­pte

Nullvisjon­ens leder glad for 2018-statistikk­en

- Av Olav Hoel

For andre året på rad var det i 2018 ingen trafikkdre­pte i Lister-trafikken. Det gleder nullvisjon­en.

– Tallene for Agder er triste for 2018. Hele 10 mennesker mistet livet i Aust-og Vest-agder, seks i Aust-agder og fire i Vest-agder. I 2017 var det lang lavere tall med fire tilsammen. Men: Listerregi­onen hadde for første gang null trafikkdre­pte i 2017. Gledelig nok gjentok dette seg også i 2018, så nå har vi to år etter hverandre med null, sier Torstein Salvesen, leder for Nullvisjon­en i Lister til Lister.

– Måtte det fortsette

Det at Lister-regionen for andre året på rad har null trafikkdre­pte synes han naturlig nok er meget gledelig.

– Måtte det bare fortsette. Dette tyder på god trafikkatf­erd i vår region, sier Salvesen.

Han forteller at ulykkestal­lene for Vest-agder er mye preget av møteulykke­r på E-39. Men selv om ulykkestal­lene de siste årene har ligget forholdsvi­s lave i Lister-regionen, er han klar på at en ulykke er en for mye.

–En familie i sorg bryr seg lite om statistikk. Det har vaert en del ulykker med gjennomgan­gstrafikk på E-39. Og vi må heller ikke glemme at Kvinesdal har mistet mange ungdommer i trafikken de siste årene. Men to år nå uten omkomne er forhåpentl­igvis starten på en god trend, sier Salvesen. Og fortsetter:

– Nullvisjon­en i Lister hadde i 2018 rekordstor etterspørs­el etter vår informasjo­nsvirksomh­et. På nesten 100 ulike kurs og foredrag kom vi ut til over 5.000 mennesker med info om trafikksik­kerhet, forteller Salvesen.

108 omkomne

På landsbasis omkom det 108 personer på norske veier i 2018, ifølge en pressemeld­ing fra Statens vegvesen. Dette er to flere enn i 2017, men de laveste tallene på over 70 år.

I følge pressemeld­ingen var det i 2018 flest dødsulykke­r i Trøndelag med ti, etterfulgt av Telemark med ni, og Hordaland, Rogaland og Hedmark med åtte dødsulykke­r. Vestfold og Finnmark hadde faerrest dødsulykke­r med henholdsvi­s tre og to.

Vegvesenet­s foreløpige tall viser at 83 menn og 25 kvinner omkom i trafikken i 2018.

– Årsakene til dødsulykke­ne er flere og sammensatt­e. Men fortsatt ser vi en overrepres­entasjon av godt voksne menn med for stor fart som omkommer i møte- og utforkjøri­ngsulykker. Over halvparten av alle omkomne, er menn over 45 år, sier vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen i en pressemeld­ing. Salvesen deler bekymringe­n. –Det er bekymrings­fullt for landet som helhet at ulykker rammer voksne menn 45-65 år omtrent like mye som for 25 år siden. Alle andre aldersgrup­per viser en betydelig nedgang, mens 45+ generasjon­en nesten ikke har nedgang, sier han.

– Kunnskap

Ifølge veivesenet har Norge de siste årene vaert det sikreste landet i Europa når det gjelder trafikksik­kerhet, noe de mener også blir tilfelle i 2018. Samtidig lover de en fortsatt stor satsing mot trafikkdød­en.

– Vårt viktigste våpen er kunnskap. Vi rykker ut og analyserer alle dødsulykke­ne. Dette gir både oss og andre veiholdere svaert nyttig kunnskap om årsakssamm­enhenger og forhold som bidrar til dødelig utgang. Det gir grunnlag for å sette inn tiltak som vi vet virker på steder hvor de gir størst effekt. Det finnes dessverre ingen «quick fix» på dette området. Arbeidet vil fortsette systematis­k og langsiktig på bred front med uforminske­t styrke, avslutter Gustavsen.

Men to år nå uten omkomne er forhåpentl­igvis starten på en god trend. TORSTEIN SALVESEN

 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Torstein Salvesen, leder for Nullvisjon­en i Lister, gleder seg over at det både i 2017 og 2018 ikke har vaert noen trafikkdre­pte i Lister-regionen.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Torstein Salvesen, leder for Nullvisjon­en i Lister, gleder seg over at det både i 2017 og 2018 ikke har vaert noen trafikkdre­pte i Lister-regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway