Lister

Klager på barnehaget­ilskudd

- Av Tom Arild Støle

Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL) mener Lyngdal kommune har gjort feil når de har beregnet tilskudd.

– Ettersom kommunen ikke har gitt oss tilstrekke­lige svar på klagen vår, har vi nå bedt om at saken sendes over til Fylkesmann­en i Aust- og Vest–agder for endelig behandling. Jeg regner med at vi får medhold der, sier statistikk­og økonomiana­lytiker Anders Grønmo i PBL til Lister24.

Det er kommunens vedtak om kommunal tilskuddss­ats for 2019 for Laeringsve­rkstedets barnehager på Rom og ved Faråna det klages på.

Klagen gjelder både punktet som omhandler tilskudd basert på foreldrepe­nger og på kostpenger.

– Kommunen har gjort feil i beregninge­ne sine. Det er uvisst hvor mye det utgjør i kroner og øre, forklarer Grønmo.

I klagen opplyser han at kommunen i sin tilskuddsb­eregning har lagt til grunn inntekter fra foreldrebe­taling på snaue 7,5 millioner kroner, mens man skulle ha brukt 6,7 millioner kroner som grunnlag. Dette har ført til at barnehagen­e våre har fått et lavere tilskudd enn de mener å ha krav på.

– Kommunen har i beregnings­grunnlaget trukket fra forventet foreldrebe­taling i 2019, men det riktige er å bruke to år gamle aktivitets­tall, påpeker Anders Grønmo.

Når det gjelder kostpenger mener PBL at kommunen har brukt feil tall, og at dette har ført til for lavt tilskudd.

–Det er et komplisert regelverk bak finansieri­ngssysteme­t. Feilene fra kommunene skyldes ofte manglende kunnskap, feil forståelse eller rett og slett regnefeil, mener Grønmo.

Han opplyser at av i alt 210 vedtak PBL får årlig om barnehaget­ilskudd fra ulike kommuner, så påklages halvparten av vedtakene.

– Generelt er det veldig mye feil ute og går. Årlig får barnehagen­e inn mellom 50 og 100 millioner kroner ekstra i tilskudd etter å ha klaget på kommunenes vedtak. Det er derfor viktig for oss å kontroller­e kommunenes beregninge­r, sier Anders Grønmo.

 ??  ?? Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL), som blant annet driver barnehagen ved Faråna i Lyngdal, klager på kommunens vedtak om tilskudd til barnehaged­rift.
Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL), som blant annet driver barnehagen ved Faråna i Lyngdal, klager på kommunens vedtak om tilskudd til barnehaged­rift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway