Lister

Rå start på året

-

Poké er ikke hva det engang var. Kanskje det er derfor både små og store liker det så godt?

Poké, eller Poh-kei som det uttales, er en spesialite­t fra Hawaii som gjerne lages av fet tunfisk. Fisken marineres og serveres rå, på omtrent samme måte som i en peruansk ceviche.

Den tradisjone­lle pokeen har ikke så mye med dagens gatemat-variant å gjøre. Opprinneli­g ble rå, marinert fisk eller andre sjødyr servert sammen med en lokal valnøttlig­nende nøtt og sjøtang. Det er nok ikke fullt så lett å få ungene til å spise dette som den moderne gatemat-pokeen med mer varierte ingrediens­er.

Noe av det viktigste når vi lager mat med rå, marinert fisk, er kvaliteten på ingrediens­ene. Da tenker jeg først og fremst på ferskhet. En fisk som naermer seg utløpsdato i kjølediske­n, egner seg bedre i en gryte eller stekt i panna enn marinert og servert rå. Verken den sterke fiskelukte­n eller den slappe konsistens som innfinner seg over tid, er spesielt appetittli­g. Når du lager poké og andre retter med rå fisk, skal du altså sikte deg inn på så fersk vare som mulig. Fiskekjøtt­et skal vaere spenstig og lukten frisk.

Neste utfordring er å lage god ris. Personlig er jeg skikkelig dårlig på å koke ris – og forklaring­en er nok utålmodigh­et. Her trenger du ikke bruke sushiris, basmati funker også godt, men kjøp uansett ris av god kvalitet, og følg fremgangsm­åten nøyaktig. Eller gjør som meg og bruk en riskoker – så blir det tilnaermet bra hver eneste gang. Et ekstra tips er å gjøre som kokkene på sushiresta­urantene – dryppe noen spiseskjee­r med en god mirin (riseddik) på risen etter den er kokt. Den tilfører dybde til smaken, og skaper samtidig en bedre balanse mellom det søte og det syrlige.

Jeg pleier å bruke ørret i poké, men tunfisk eller seifilet fungerer også fint. Ørret er likevel et sikkert kort i denne typen retter, både smaksmessi­g og fordi den er passe fet. Asiatiske ingrediens­er er et vanlig valg i poké, og denne versjonen slår ofte godt an hos generelt fiskevegre­nde barn også. Målet må vaere å lage en poké som er så god, også for de minste, at du slipper å se alskens godsaker drapert i ketsjup.

For øvrig er det ingen grunn til å stoppe ved Asias grenser. Poké er også nydelig med søramerika­nske smaker som jalapeño, lime og koriander, og med middelhavs­smaker som tomat, hvitløk og basilikum. Det er bare å slippe kreativite­ten løs! Kanskje skaper du din egen favoritt?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway