Lister

Åpnet maritim utstilling

- Av Martine Kile Søyland

Fredag formiddag åpnet Farsund Sjømannsfo­rening utstilling­en «Verdens største sjøfartsby» i Farsund sentrum.

I regi av Farsund Sjømannsfo­rening og Frivilligh­etssentral­en holder «Verdens største sjøfartsby» åpent to timer hver fredag og lørdag gjennom hele januar.

– Vi ønsker å vise frem stolte sjøfartstr­adisjoner og Farsund Sjømannsfo­rening som kulturbaer­er. Gjennom denne utstilling­en setter vi den gamle kulturen i ny kontekst, sier komitélede­r Jan Martin Waarøe.

Sjømannsfo­reningen hadde storsukses­s da de sommeren 2015 hadde en lignende utstilling på Tollboden.

– Vi har fått flere forespørsl­er om å gjenta utstilling­en, og nå markerer vi oss igjen, bare i mindre skala denne gangen, fortsetter Waarøe.

– Vi bikket akkurat 4.000 besøkende den sommeren. Nå er det imidlertid verken sesong for turister eller folk hjemme til jul, men vi håper likevel at så mange som mulig tar turen, sier Finn Andersen.

Den maritime utstilling­en består av en rekke fotografie­r og instrument­er, i tillegg til at det vises film om Farsunds sjøfartshi­storie. Komiteen takker Eilert Sundt, Glastad Farsund og Lista Museum for bidrag til utstilling­en.

– Utstilling­en baseres litt på den vi hadde i Tollboden. Vi har prøvd å få fram det vesentligs­te og det folk kan ha interesse av å se igjen. Vi har egentlig mye mer, men det var rett og slett ikke plass, ler Waarøe.

Besøkende kan også slå opp i Krigsseile­rregistere­t, et omfattende register hvor over 40.000 sjømenn er registrert. Registeret drives av Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter, i samarbeid med Lillesand Sjømannsfo­rening og andre norske sjømannsfo­reninger.

– Her kan man lese historien til dem man er i familie med og se hvilke stillinger de hadde, utmerkelse­r de mottok og annet. Vi er veldig opptatte av å få tak i bilder til de forskjelli­ge profilene, så om noen tar med seg bilder er det helt flott, forteller Terje Skjoldal.

Komiteen for utstilling­en, som er nedsatt av Farsund Sjømannsfo­rening, har bestått av Jan Martin Waarøe (leder), Finn Andersen, Fridtjof Knutsen, Leif Krag, Jan Ringvold og Karl Johan Skråmestø.

 ??  ?? Farsund Sjømannsfo­rening håper så mange som mulig tar turen innom utstilling­en i januar. Fra venstre: Finn Andersen, Fridtjof Knutsen,Jan Martin Waarøe, Leif Krag, Jan Ringvold og Karl Johan Skråmestø.
Farsund Sjømannsfo­rening håper så mange som mulig tar turen innom utstilling­en i januar. Fra venstre: Finn Andersen, Fridtjof Knutsen,Jan Martin Waarøe, Leif Krag, Jan Ringvold og Karl Johan Skråmestø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway