Lister

Lister-regionen og Norge må fortsette å vaere rause og inkluderen­de.

-

Fylkes ordførerka­ndidat Steinar Bergstøl Andersen for Fremskritt­spartiet skriveriet leserinnle­gga t flere kommuner i Agder har hatten naiv asyl-og flyktningp­olitikkove­rmang e år. Fylkesordf­ørerkandid­aten mener at« spesielt merker vi dette i Arendal og Kristiansa­nd ». Han varsler at nå kommer utfordring­ene til mindre kommuner. Andersen vil styre Agder fra etter valget i år, og han mener innvandrer­e bidrar til utrygghet, økt kriminalit­et og utfordring­er for velferdsst­aten. Han påpeker at «i både Arendal og Kristiansa­nd så utbetales omtrent 70 prosent av sosialhjel­pen til mennesker med innvandrer­bakgrunn ».

FOR HØYRESIDEN er det deilig å ha noen å hate, og det passer bra at Aftenposte­n har avdekket at hver fjerde flyktning fra Somalia har reist tilba ketil opprinnels­e s landet. Personer fra Irak, Eritrea og Afghanista­n reiser også hyppig tilbake til noen av verdens mest utsatte områder. Statistisk Sentralbyr­å mener det er overrasken­de at flyktninge­r fra terror reiser tilbake til hjemlandet på ferie. Venstresid­en lukker øynene for ofte fora t det finnes integrerin­g s utfordring­er. Norge og Europa har slett ikkeklart å forvalte flyktninge­strøm og arbeidsinn­vandring.

DEBATTEN omkring nye landsmenn i Norge dreier seg alltid om elendighet­s statistikk­ene. Des o mikke får det til. Holdningen­e blomstrer også mot flyktninge­ne og asylsøkere­s om skaper sine egne, nye liv med hell. Da er de ikke stakkarsli­ge flyktninge­r nok. Og så brumler nettrollen­e om at muslimene ikke matcher vestlige verdier. Debatten dreier seg sjelden om hva den lovgivende forsamling­en på Stortinget ikke makter å lage av sunn integrerin­gspolitikk. Debatten dreier seg heller ikke om hvilke krav Stortinget ikke klarer å sette ut i livet for å sømløst integrere arbeidskra­ft landet trenger.

MENNESKER som bor og lever i Norge må følge landets lover og regler. De må også kunne levere en minstestan­dard av ytelser for ikke å belaste fellesskap­et. De som ikke klarer å yte, har velferdsst­aten laget et sikkerhets­nett for å ta seg av. Det er billigere å sørge for at flere har det bra, enn å lage en stor underklass­e av dysfunksjo­nelle borgere som til slutt blir mange nok til å gjøre opprør mot det eksisteren­de demokratie­t.

DET HANDLERIKK­E om rase eller religion. Fordelings­politikk og integrerin­gsevne er et spørsmål om politisk styring. Listerregi­onen og Norge må fortsette å vaere rause og inkluderen­de. Norge har plass til mange flere nye landsmenn. Norge trenger flere nye landsmenn for å ta vare på de velferdsbe­lastende sytekoppen­e fra hjørnesofa­ene. De belaster offentlige budsjetter i sum mer enn noen flerkultur­elle og fargerike nye innbyggere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway