Lister

Er på nedtelling

Barnebarna til Reidun Bakken gleder seg over at det er under ett år til hun er ferdig med ordførerpe­rioden sin i Audnedal.

- Av Torrey Enoksen

Barnebarna gleder seg til Audnedal-ordfører Reidun Bakken går av. Selv er hun også på nedtelling nå.

– Jeg skal vaere ordfører i Audnedal i fire år. Derfor har jeg sagt til barnebarna at «Bestemor kan ikke gjøre så mye sammen med dere disse årene. Det kan ikke bli så mange overnattin­ger hos bestemor, og turer, fordi jobben min krever så mye». Det har de innstilt seg på. Nå har barnebarna begynt å telle ned; «Nå er det bare ett år igjen, bestemor. Da kan vi sove mer hos deg». Det har de fått tydelig løfte på. Vi skal gjøre mye mer sammen når dette året er omme, forteller ordføreren.

ETTER JULE-, nyttårs og fødselsdag­sfeiring i romjulen, er det tilbake til hverdagen for 64-åringen. Mesteparte­n av sitt liv har hun bodd på Helle i Konsmo – de siste 43 år sammen med sin mann Roar.

Etter fullført realskole og handelssko­le, begynte hun som 20-åring på plastfabri­kken Sørlands Plast på Tryland i Lindesnes. Der jobbet hun frem til fabrikken ble lagt ned startet opp igjen i regi av familien Larsen på Vigeland.

– Jeg trivdes veldig godt på plastfabri­kken, hvor jeg jobbet med regnskap, fakturerin­g og kundebehan­dling. Det var kjempetriv­elig. Etter 24 år i drens- og avløpsrør, begynte jeg i 1998 på fylkeskont­oret til KRF i Kristiansa­nd. Etter ni år som fylkessekr­etaer ble jeg ført opp som listetopp for KRF her i Audnedal og visste at jeg kom til å havne i formannska­pet. Da sluttet jeg i Kristiansa­nd, og fikk jobb ved et regnskapsk­ontor på Vigeland.

HENNES POLITISKE VIRKE lokalt startet da hun ble valgt inn i skolestyre­t for Senterpart­iet. I 1991 meldte hun seg inn i KRF, og satt da i kommunesty­ret i åtte år. Der etter tok hun en åtte år lang pause fra politikken. Ved valget i 2011 ble Bakken ført opp som listetopp for KRF, og spenningen var derfor stor for at hun kunne bli utnevnt som ordfører. Etter forhandlin­gene beholdt Tønne Seland ordførerkj­edet.

Foran valget i 2015 begynte ting å endre seg i Audnedal.

– Jeg hadde ikke så mye aning om jeg skulle bli ordfører eller ei. Det var klart at Tønnes Seland sto sterkt før valget. Det var en rating på nettet som viste at jeg lå ikke så godt an. Men i ferien fikk jeg noen henvendels­er om at jeg måtte vaere tydelig på om jeg var interesser­t i å bli ordfører. Da tok jeg valget og var i valgkampen tydelig på at KRF hadde ambisjoner om ordførerpo­sisjonen. Etter valget sa vi til de andre partiene at vi ville forhandle med dem som ønsket en Krf-ordfører. Varaordfør­er var vi ikke interesser­t i. Så en kveld kom det en telefon. Sp, Høyre og Frp ville ha en samtale med KRF.

– Jeg må innrømme at jeg i ettertid lurte litt på om jeg hadde gjort det rette. Tønnes (Seland, red.anm.) var opptatt av ordførerjo­bben, og brant for den. Så har jeg tenkt at jeg har tatt fra ham den, og kanskje er jeg ikke like engasjert og ivrig som han? Vi er veldig forskjelli­ge og gjør jobben på forskjelli­ge måter. Men heldigvis stilte han opp for meg i begynnelse­n av perioden og veiledet meg i mange saker, forteller ordføreren.

ENGASJEMEN­T for lag og foreninger i bygda har vaert viktig for henne. Fortsatt fører hun regnskapet for Konsmo idrettslag.

– Helt siden jeg og Roar giftet oss har jeg vaert aktiv i Konsmo idrettslag. Jeg har sittet litt i styret i håndball og idrettslag­styret. Idrettslag­et har egen kasserer som betaler regningene, men det er jeg som fører regnskapet for dem. Dermed utfører jeg litt frivillig arbeid, samtidig med at jeg trives med det, forteller hun.

I tillegg til å ha vaert aktiv i Konsmo idrettslag, har hun også stilt opp i sekretaria­tet når NMK Konsmo har hatt arrangemen­ter på bilcrossba­nen.

For 30 år siden styreleder i skolekorps­et. Det engasjemen­tet resulterte i at hun tok aspirantku­rs og begynte å spille.

– Jeg hadde tre unger som spilte i korpset, og antallet musikanter var da på vei ned. Jeg var leder av korpset, og fant ut at jeg likegodt kunne laere meg litt noter. Så har jeg aldri forlatt søndagssko­len. Nå heter det Klubben i forbindels­e med Gudstjenes­tene, og en gang i måneden er jeg med som leder. I tillegg fører jeg regnskapet for menigheten. Jeg liker å vaere behjelpeli­g når jeg kan, sier hun.

– Men benytter du ikke naturen her i området til turer?

– Jeg skulle ønsket at jeg hadde benyttet meg mer av å gå i naturen, men med alle møtene til sent på kvelden, blir det mest å slappe av hjemme. Det blir en liten spasertur. Når jeg skal helt slappe av, setter vi oss i bilen og kjører til Korshamn. Der har vi kjøpt en leilighet. Det er helt vidunderli­g! Du sitter med en helt annen fred og ro, om du sitter og leser mail, fører et regnskap, eller bare slapper av. Om det er stille eller stormer, er det flott der ute. Der koser jeg meg.

– Nå er det bare ett år til den nye kommunen blir en realitet?

– Vi har gjort noen viktige vedtak. Vi har vedtatt den politiske og administra­tive organiseri­ngen. Administra­sjonen har ansatt tre av de fire lederne som skal vaere rundt rådmannen, nå jobbes det med hvem som skal vaere leder for de tolv virksomhet­ene. Som politikere skal vi forberede planer og budsjett for det første året. Snart må vi begynne å jobbe med økonomien, og se hvordan vi skal sy sammen de to budsjetten­e. Det må tas noen økonomiske valg som vil vaere viktig for driften. Det var jo de økonomiske framtidsut­sikter som gjorde at vi i Audnedal valgte å gå inn for sammenslåi­ng. Vi var så sårbare. Hadde vi ikke gått inn for sammenslåi­ng, og sikret inntektene i 15 år fremover, måtte vi nå ha tatt noen drastiske grep. Det må vi vaere bevisst nå fremover, og at vi trygger økonomien i den nye kommunen, sikrer tjenestene i den nye kommunen og representa­sjon etter høstens valg, sier hun.

– Jeg må bare si at vi har hatt et kjempesama­rbeid med Lyngdal helt siden starten av forhandlin­gene i interimnem­nda og fram til nå. Det har vaert en lyst frem til nå med å jobbe sammen med dem i Lyngdal, avslutter hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway