Lister

Vil ikke pensjonere­s

Aslaug (75) vil helst slippe å pensjonere seg

- Av Mona Wikøren

– Det blir absolutt ikke greit å bli pensjonist, sier Aslaug Andersen (75) som i disse dager har opphørssal­g på Glassmagas­inet i Farsund. Skulle det dukke opp en mulighet for nyåpning, er hun beredt til å gripe den.

Butikkinne­haver Aslaug Andersen (75) avvikler i disse dager Glassmagas­inet i Farsund, men skulle aller helst sluppet å bli pensjonist.

Glassmagas­inet vil for mange regnes som en institusjo­n i Farsund. I hele 54 år har Aslaug Andersen drevet butikken på hjørnet.

I januar i fjor skrev Lister at Farsund kommune kjøper Theis Lundegaard­sgate 1 og 2 hvor Glassmagas­inet holder til. Eiendommen blir en del av nye Eilert Sundt videregåen­de skole som skal utvides og bygges.

Da det ble vedtatt å bygge ut skolen, begynte Andersen å tenke på hvordan det situasjone­n ville bli med tanke på videre drift i anleggsper­ioden. Etter hvert innså hun at skoleutbyg­gingen ville bli en enorm påkjenning - kanskje umulig å klare seg gjennom. Hun besluttet derfor å tilby eiendommen­e for salg til Farsund kommune etter samtaler og møter på Husan.

Ikke ledig lokale

Andersen fortalte likevel i fjor at hun var på utkikk etter nye lokaler med tanke på videre drift av butikken.

– Folk prater om at det er så mange tomme lokaler i sentrum. Det er bare tull. Vi har søkt etter lokaler i ett år, men har ikke lykkes med å finne noe som er stort nok, sier Andersen.

I romjulen tok hun den vanskelige beslutning­en om å avvikle driften. Tiden renner ut. Hun må vaere ute av lokalene innen 1. mars. Opphørssal­get startet torsdag i forrige uke og er begynnelse­n på slutten for den tradisjons­rike butikken.

– Vi har drøyd så lenge vi kan. To måneder er veldig kort tid å ha opphørssal­g på, sier Andersen.

Mister jobben

Etter at Andersen tok sin beslutning i romjulen, har også de ansatte fått beskjed om at de ikke har jobb lenger enn ut februar måned.

Wenche Kalleberg har jobbet i butikken i nesten elleve år og går en usikker tid i møte når hun nå mister jobben.

– Det føles egentlig helt forferdeli­g, sier Kalleberg.

Da Lister var innom butikken midt på dagen onsdag, var det hektisk aktivitet og mange kunder innom. Kalleberg forteller at det er mye prat med kundene om situasjone­n.

– Det tar litt på, sier Kalleberg.

–Det burde vaere en lekebutikk i Farsund. Det trist at de stenger, sier Hedda Halvorsens­kårland (11) som er innom butikken sammen med mamma Anne-marie Halvorsen.

Hedda forteller at hun har brukt butikken mye.

– Det er trist at nok en sentrumsbu­tikk forsvinner, sier Anne-marie Halvorsen.

Hun har vaert en trofast kunde på Glassmagas­inet gjennom mange år, og forteller at hun jobbet på butikken da hun var i arbeidsuke på skolen i 9. klasse.

Et siste håp

Andersen, som har bodd og jobbet i de samme lokalene i nesten 54 år, har kjøpt leilighet på Engøy.

–Blir det ikke litt greit å bli pensjonist?

Aslaug rister på hodet og blir blank i øynene.

–Nei, det blir absolutt ikke greit å bli pensjonist. Jeg er et veldig vanemennes­ke. I hverdagene her har jeg alltid visst hva som skal skje til enhver tid, sier hun stille.

Selv om alt tyder på at opphørssal­get er slutten for Glassmagas­inet i Farsund, så tviholder Andersen på håpet om at et ledig lokale skal dukke opp i siste liten.

– Det er ingen problem å få kjøpt inn varer. Jeg skal få fylt opp i løpet av en uke hvis vi hadde fått muligheten, avrunder den driftige damen.

Vi har søkt etter lokaler i ett år, men har ikke lykkes med å finne noe som er stort nok. ASLAUG ANDERSEN

 ??  ??
 ??  ?? Aslaug Andersen (t.v.) og Wenche Kalleberg har det travelt under opphørssal­get. Begge forteller at de får mange tilbakemel­dinger om at kundene vil savne butikken og personalet.
Aslaug Andersen (t.v.) og Wenche Kalleberg har det travelt under opphørssal­get. Begge forteller at de får mange tilbakemel­dinger om at kundene vil savne butikken og personalet.
 ??  ?? Aslaug Andersen (t.v.) og Erling Andersen på åpningsdag­en i Glassmagas­inet den 5. april 1965.
Aslaug Andersen (t.v.) og Erling Andersen på åpningsdag­en i Glassmagas­inet den 5. april 1965.
 ??  ?? Wenche Kalleberg (f.h.) og Aslaug Andersen forteller at kundene gir tilbakemel­ding om at butikken vil bli savnet. De passer også på å presisere at dersom det skulle åpne seg en mulighet for nyåpning i nye lokaler, så er de innstilt på det.
Wenche Kalleberg (f.h.) og Aslaug Andersen forteller at kundene gir tilbakemel­ding om at butikken vil bli savnet. De passer også på å presisere at dersom det skulle åpne seg en mulighet for nyåpning i nye lokaler, så er de innstilt på det.
 ??  ?? Hedda Halvorsen-skårland (11) (t.h.) og Annemarie Halvorsen synes det er trist at Glassmagas­inet avvikles.
Hedda Halvorsen-skårland (11) (t.h.) og Annemarie Halvorsen synes det er trist at Glassmagas­inet avvikles.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway