Lister

Angrep konduktør

Flekkefjae­ring (61) må sone i 60 dager

- Av Svein Morten Havaas

61-åringen må sone 60 dager i fengsel for å ha gått til angrep på en konduktør på et tog og flere tilfeller av mopedkjøri­ng uten førerkort.

Bråket på Nsb-toget, som er det mest alvorlige lovbruddet som omfattes av den ferske dommen avsagt i Lister tingrett, skjedde torsdag 19. april i fjor. 61-åringen var på dagstur til Oslo universite­tssykehus. På kvelden tok han tog fra Oslo sentralban­estasjon i retning Kristiansa­nd. Tiltalte har selv forklart at han drakk alkohol før han gikk på toget. Han husker lite av togturen og har forklart at det skyldes at han var «godt bedrukket».

Tiltalte husker at han ble provosert av en ungdomsgje­ng og at han byttet plass for å sove. Det neste han husker er at han befant seg på togperrong­en med politiet.

Hevet knyttneve

Konduktøre­n på det aktuelle toget på Sørlandsba­nen har forklart at han fant tiltalte sovende i et lekerom og at 61-åringen reagerte med sinne da han ble spurt om å fremvise billett. Da toget stoppet på Lysaker stasjon gikk konduktøre­n ut på perrongen. Tiltalte fulgte da etter ham og ropet at han ikke var ferdig med ham. Aggresjone­n eskalerte og konduktøre­n sa at han kom til å ringe politiet.

Idet konduktøre­n og en passasjer gikk inn på toget løp tiltalte mot dem med hevet knyttneve og ropte at han skulle ta dem. På avstand gjorde flekkefjae­ringen flere utfall mot konduktøre­n. Passasjere­n hjalp ham med å legge 61-åringen ned i togvognen. De slapp taket da tiltalte fremsto som rolig, men få sekunder etter løp han igjen mot konduktøre­n med hevet knyttneve. Konduktøre­n forlot da togvognen og låste døren. Politiet ble deretter tilkalt. Konduktøre­n har forklart at 61-åringen fremsto som alkoholpåv­irket, men at han ikke opplevde situasjone­n som veldig truende.

Bar kniv

Under politiets pågripelse av tiltalte fant de en lommekniv på ham. Denne ble beslaglagt. Tiltalte ble deretter innsatt i arrest.

Retten legger konduktøre­ns forklaring til grunn og slår fast at tiltalte handlet forsettlig. Når det gjelder lommeknive­n - et såkalt multiverkt­øy, har tiltalte forklart at han alltid går med denne på seg. Retten slår imidlertid fast at han ikke hadde aktverdig formål for å ha denne med seg på toget.

Flekkefjae­ringen var også tiltalt for å ha vaert i besittelse av 0,39 gram hasj under pågripelse­n på Lysaker, men dette tiltalepun­ktet ble frafalt av aktor, politiinsp­ektør Liv Versland Seland under hovedforha­ndlingen. Det samme gjaldt to tilfeller av mopedkjøri­ng uten gyldig førerkort.

Dom nummer 39

Like fullt er 61-åringen nå domfelt for sju nye tilfeller av mopedkjøri­ng uten gyldig førerkort – alle i Flekkefjor­d sentrum. Tiltalte har bare erkjent ett av tilfellene. De øvrige er bevitnet av forskjelli­ge ansatte i politiet, og retten har ikke funnet grunn til å betvile disse.

61-åringen er tidligere straffedøm­t hele 38 ganger. Minst 25 av disse gjelder føring av motorvogn uten å ha gyldig førerkort. For det siste tilfellet ble han i Borgarting lagmannsre­tt idømt en straff på 60 dagers fengsel i juni i fjor. Han er domfelt 11 ganger for slik kjøring siden 2006.

Retten ikke i tvil om at han også de sju siste gangene var klart over at han ikke har gyldig førerkort til å kjøre moped på offentlig vei. Det til tross for at tiltalte har forklart at han mener han har et kompetanse­bevis som gjelder som førerkort.

I tillegg til fengselsst­raffen må 61-åringen tåle inndragnin­g av lommeknive­n, samt betale 2.000 kroner i saksomkost­ninger.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? En konduktør på et Nsb-tog ble angrepet av en 61 år gammel flekkefjae­ring. Nå er sistnevnte dømt til 60 dagers fengsel.
FOTO: TOM ARILD STØLE En konduktør på et Nsb-tog ble angrepet av en 61 år gammel flekkefjae­ring. Nå er sistnevnte dømt til 60 dagers fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway