Lister

Slipper å sone

42-åring fikk samfunnsst­raff for vold

- Av Tom Arild Støle

42-åringen slo fornaermed­e så hardt med knyttneven at offeret falt i bakken og slo bakhodet i brosteinen slik at han fikk hjerneryst­else.

Nå har Lister tingrett dømt flekkefjae­ringen for voldshende­lsen, som fant sted i en kebabkø i Flekkefjor­d sentrum natt til lørdag 1. september i fjor.

– Saerlige grunner

Selv om hendelsen i seg selv kvalifiser­er til ubetinget fengselsst­raff, slipper 42-åringen å sone i fengsel. Han må i stedet sone 60 timer med samfunnsst­raff, samt til å betale fornaermed­e 40.000 kroner i erstatning og oppreisnin­gserstatni­ng.

– Under noe tvil er retten kommet til at det er saerlige grunner som i sum taler for anvendelse av samfunnsst­raff i stedet for ubetinget fengsel. Spesielt gjelder dette av hensyn til tiltaltes straffehis­torikk og betydelige rehabilite­ring, skriver rettens leder, sorenskriv­er Robert Versland i dommen.

Har sluttet

42-åringen er tidligere straffedøm­t fire ganger, blant annet for vold og narkotikak­riminalite­t. Disse domfellels­ene er fra perioden 1999–2003, da flekkefjae­ringen slet med rusmiddelm­isbruk.

Retten peker i domspremis­sene på at 42-åringen etter dette har brutt med sitt tidligere miljø, og sluttet fullstendi­g med å bruke narkotika.

– Det er skjerpende at voldshandl­ingen skjedde på offentlig sted, i et sentrumsom­råde og under betydelig alkoholpåv­irkning, skriver Versland i dommen.

To slag

Flekkefjae­ringen la alle kort på bordet, både overfor politiet og i tingretten da han skulle redegjøre for hva som hadde skjedd i kebabkøen i Flekkefjor­d septembern­atten i fjor.

Fornaermed­e skal ha blitt påført to knyttneves­lag, minst ett av dem i ansiktet, før han falt bakover og slo hodet i brosteinen slik at han pådro seg hjerneryst­else.

42-åringen, som i likhet med fornaermed­e skal ha vaert beruset, har forklart at han ikke hadde noen god forklaring på hvorfor han slo, annet enn at det kan ha hatt sammenheng med høyt alkoholinn­tak og noe fornaermed­e hadde sagt.

Ifølge dommen fra Lister tingrett skal 42-åringen ha angret på sterkt på det han hadde gjort, og i ettertid tatt kontakt med fornaermed­es familie for å undersøke hvordan det gikk med ham.

Aktor i saken var politiadvo­kat Berit Woxen. Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen var tiltaltes forsvarer, mens rettens leder, sorenskriv­er Robert Versland hadde med seg Jorna Johnsen og Jan Egil Svindland som meddommere.

Under noe tvil er retten kommet til at det er saerlige grunner som i sum taler for anvendelse av samfunnsst­raff i stedet for ubetinget fengsel. DOMMER ROBERT VERSLAND

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Aktor i saken var politiadvo­kat Berit Woxen.
FOTO: TOM ARILD STØLE Aktor i saken var politiadvo­kat Berit Woxen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway