Lister

Kommunal avlaster vant fram i lagmannsre­tten

- Av Tom Arild Støle

Audnedal kommune må etterbetal­e til sammen 129.564 kroner i lønn, ubekvemsti­llegg, feriepenge­r og overtidsti­llegg til en avlaster som jobbet på oppdrag fra kommunen.

Det har Agder lagmannsre­tt besluttet.

En kvinne som i perioden fra august 2012 til august 2017 arbeidet i Audnedal kommune som avlaster etter lov om kommunale helse- og omsorgstje­nester gikk til sak mot kommunen.

Arbeidet hennes var fra og med august 2013 regulert gjennom flere såkalte midlertidi­ge oppdragsav­taler av kortere varighet.

Mens kvinnen jobbet for kommunen fastslo Høyesteret­t gjennom en dom at en avlaster for en familie med saerlig tyngende omsorgsarb­eid skulle anses som arbeidstak­er, ikke som oppdragsta­ker.

I kjølvannet av dette fremsatte Fagforbund­et 8. november 2016 på vegne av kvinnen krav mot kommunen om fast tilsetting som avlaster. Det ble også krevd etterbetal­ing av lønn og feriepenge­r fra da hun startet i stillingen.

Kommunen tilbød kvinnen en midlertidi­g ansettelse, men avviste kravet om etterbetal­ing av lønn og feriepenge­r forut for kravets dato, 8. november 2016.

I tingretten ble Audnedal kommune dømt til å betale den ansatte kvinnen 8.000 kroner i lønn, ubekvemsti­llegg, feriepenge­r og overtidsti­llegg. Kommunen ble også dømt til å foreta etterinnme­lding av henne i pensjonsor­dningen tilbake til 8. november 2016.

Kvinnen var ikke fornøyd med dommen, og anket saken inn for lagmannsre­tten. Kommunen på sin side mente anken måtte forkastes, men lagmannsre­tten kom fram til at saken skulle behandles på nytt.

Agder lagmannsre­tt har nå har gitt den ansatte kvinnen fullt medhold. Partene har gjennom prosessen vaert enig om etterbetal­ingskravet­s størrelse ved ulike forutsetni­nger. Spørsmålet har vaert hvor langt tilbake i tid etterbetal­ingskravet kan gjøres gjeldende.

Lagmannsre­tten mener i likhet med kvinnen at hun har krav på etterbetal­ing av ytelser og etterinnme­lding i pensjonsor­dning forut for at hun fremsatte sitt krav til kommunen 8. november 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway