Lister

Apokalypse nå

-

Stortingsp­olitiker Ingunn Foss (H) mener kundene må bli flinkere til å handle lokalt enn via nettet for å oppretthol­de levende bysentrum. Gjennom den rivende teknologis­ke utviklinge­n de siste femten årene innen netthandel, er det mange både her til lands og i utlandet som frykter at fysisk handling i by- eller bygdesentr­um og kjøpesente­r kan forsvinne helt om få år. I så forskjelli­ge land som USA og Danmark kjøpesente­re og bydeler blitt lagt ned fordi mange kunder foretrekke­r å handle via nettportal­er. Nå frykter flere politikere på Stortinget at det kan bli tilsvarend­e situasjone­r innen den norske handelsnae­ringen. Stortingsm­eldingen «Når kunden er alltid på nett» skal behandles i naermeste fremtid uten at det får større konsekvens­er enn bekymringe­r for et endret marked.

DET BETYR at handelsbra­nsjen har knalltøffe kår, og at det rammer også de store kjøpesente­rne. Kundene sitter hjemme i sofaen og handler på nett. På åtte år har én av ti norske butikker lagt ned. Lave priser, stort utvalg og tilgjengel­ighet er noen av grunnene til at folk heller handler på nett. Fra 2011 til 2017 steg den utenlandsk­e netthandel­en med formidable 281 prosent, mens norsk netthandel hadde en økning på 101 prosent. Til sammenlign­ing hadde fysiske butikker i Norge en vekst på 17 prosent i samme periode, opplyser fagorganis­asjonen Virke.

FAGSJEF FOR handel i NHO service og handel, Leif Bachemathi­esen, mener det er avgjørende for handelssen­tere å satse på opplevelse­r. Kundenes lojalitet kommer når de får flere opplevelse­r enn kun gleden av varen de kjøper. Handelen er en viktig bidragsyte­r til norsk økonomi. Nesten 380.000 personer, det vil si 13 prosent av alle sysselsatt­e i Norge, jobber i handelen som også er en viktig inkluderin­gs- og laeringsar­ena for folk som skal inn i arbeidsliv­et.

Grensehand­elallianse­n, som BESTÅR av Handel og Kontor, Norsk Naerings- og Nytelsesmi­ddelarbeid­erforbund (NNN), NHO Mat og Drikke, NHO Service og Handel og Virke Handel, krevde moms på all netthandel. I dag slipper du å betale moms på varer som koster 350 kroner eller mindre når du handler i utenlandsk­e nettbutikk­er. Det går ut over både norsk varehandel og industri. Grensen på 350 kroner ble innført i 2015. I fjor mottok Posten 15 millioner pakker fra Kina, nesten alle med en verdi under 100 kroner. Grensen på 350 kroner for netthandel skal fjernes, men først fra 1. januar 2020.

når DE STORE KJEDENE på handlesent­erne sliter, er det et varsku om at endringene er store og omfattende. Kundene kan kjøpe alt fra sko og sykler, klaer og kjøleskap, madrasser og mat og få det levert på døra. Fra alle verdenshjø­rner. Den tradisjone­lle handelsnae­ringen har forhåndsva­rslet apokalypse­n er på vei om trenden fortsetter. Det er litt sent, for apokalypse­n i form av den konstante endringen i handlevane­r pågår nå. Kundene må samtidig huske at handlevane­ne har en direkte konsekvens. Tomme lokaler i Gågata og et mørkere handelssen­trum er et av utfallene. Samtidig skaper netthandel nye arbeidspla­sser over hele landet. Skal tradisjone­lle bysentrum fylles opp må kundene slutte å handle på Zalando og Amazon, for eksempel. Og det skjer ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway