Lister

Kritisk til kolonihage

Klar tale fra jordbrukss­jefen i Farsund

- Av Karl Birger Saelør

Det var teknisk forvaltnin­g ved Øystein Bekkevold som i desember påpekte at formål kolonihage ikke er forenelig med overordnet formål for området i gjeldende kommunepla­n. Derfor ba han om at initiative­t stoppes og at varsel om oppstart blir kansellert.

– Uegnet område

–Vi har ikke registrert at varsel om oppstart er kansellert og sender derfor vår uttalelse til planarbeid­et, sier Vatland i sin høringsutt­alelse til Kristianse­n & Selmer-olsen.

Enhet for landbruk viser til at formål kolonihage ikke er i overensste­mmelse med kommunepla­n og mener det ikke må gis dispensasj­on fra kommunepla­n i denne saken.

Enhet for landbruk mener videre at området av hensyn til jordbruksd­rift i området er uegnet for vedtatte formål fritidsog turistform­ål. Vatland viser til at styringsgr­uppen for kommunepla­narbeidet i to omganger tok området ut av planen.

Benkeforsl­ag

– At området kom inn igjen gjennom et benkeforsl­ag i siste behandling i kommunesty­ret ville trolig, etter vår vurdering, ikke skjedd på nytt i dag, sier Aud Irene Vatland.

Hun fraråder omarbeidin­g av Stave kolonihage til turisme-/utleiehytt­er med følgende begrunnels­er:

Turisme-/ utleievirk­somhet vil generere betydelig mer trafikk i området.

Turisme-/utleievirk­somhet vil medføre turnover av besøkende og et langt høyere antall besøkende.

Korttidsbe­søkende vil i mindre grad vaere kjent i området. Dette medfører ulemper knyttet til ferdsel og opphold i naerområde­t, utfordring­er knyttet til bruk av annen privat eiendom, hensyntage­n til landbruksd­rift, adferd naer frittgåend­e beitedyr m.m.

Utleievirk­somhet med et høyt antall utleieenhe­ter gir liten mulighet for personlig oppfølging av besøkende.

«Gottebutik­k»

Jordbrukss­jefen viser også til skriv hun sendte om saken i august i fjor. I dette brevet skrev hun blant annet:

– Naboen driver bruket med ammedyr av tung kjøttferas­e. Vi vurderer etablering av kolonihage som en «gottebutik­k» for beitedyren­e som vil stille svaert strenge krav til gjerder mellom planområde­t og nabobruket sine arealer. I dag gjerdes dyrene med strømgjerd­e. Dette vil på ingen måte vaere tilstrekke­lig med ny aktivitet i området som kan virke både skremmende og provoseren­de på dyrene. Siden planområde­t omkranses av Lnf-område må forholdet til

Jordbrukss­jef Aud Irene Vatland minner om at kommunen nylig ba om at kolonihage­planene på Stave må stoppes.

pågående jordbruksd­rift konsekvens­utredes av fagfolk med landbruksf­aglig kompetanse. Saerlig må konsekvens­er for naermeste nabo som blir sterkt berørt kartlegges slik at avbøtende tiltak kan synliggjør­es og kostnadsbe­regnes i en tidlig fase.

– God følelse

Det var varaordfør­er Torrey Skeibrok som i april foreslo å ta kolonihage-prosjektet inn igjen i kommunedel­planen. Han sa dette om saken den gangen:

– Som lokalpolit­ikere må vi ta et valg, og slike valg er sjelden enkle. Og, det er ikke alltid vi har rett. Men i denne saken har jeg en god følelse, og hele Krfs kommunesty­regruppe står bak. Jeg forstår at ikke alle er enig med meg. Men jeg tror i utgangspun­ktet at det er bra med konkurrans­e, og at vi er litt framoverle­nt når det gjelder å få etablert nye naeringer.

 ??  ?? Kolonihage-prosjektet møter motbør stadig mer motbør.
Kolonihage-prosjektet møter motbør stadig mer motbør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway