Lister

– Krevende arbeid

Gründere ønsker drahjelp fra kommunen

- Av Åse Astri Bakka

– Vi mener å vaere et meget vekstkraft­ig selskap, rask vekst ligger i slike selskapers natur.

Dét skriver selskapet Intoto i sin søknad om økonomisk støtte sendt Kvinesdal kommune, og minner om at det i kommunens naeringspl­an blant annet heter at kommunen skal: «Stimulere til vekst i eksisteren­de bedrifter og til flere vekstkraft­ige nyetableri­nger».

– Det finnes få rendyrkede «tech»- selskaper i Norge. Det er da en interessan­t utfordring å starte et techselska­p fra Kvinesdal. Men her bor vi, så her starter vi, påpeker Frode Aagedal, Scott Basgaard og Morten Hauan.

– Bedre innsikt

Vi har tidligere skrevet om at tre av gründerne bak Coverksmil­jøet i Kvinesdal har dannet It-selskapet Intoto.

Hovedvisjo­nen til Aagedal, Basgaard og Hauan er å samle meningsful­l data som kan deles med interessen­ter.

– Intoto AS ønsker å gi mennesker bedre innsikt i verden rundt seg ved å samle inn data gjennom for eksempel sensorer og gjøre dette tilgjengel­ig for alle som trenger det for å gjøre vurderinge­r. Kundene kan vaere naeringsli­v, fylker, kommuner, stat, forskere, skole, institusjo­ner eller private, heter det i en pressemeld­ing selskapet sendte ut tidligere i vinter.

Nå søker trioen altså Kvinesdal kommune om penger i forbindels­e med etablering­en av selskapet.

Flomsikrin­g

– Vi er nå inne i en prosess i forhold til markedsavk­laring. Som et eksempel kan nevnes at vi er i dialog med Sira Kvina, som har blitt partner i et pilotprosj­ekt. Dette går på datafangst i vassdragen­e i kommunen, noe som er relevant for Sira Kvina både i forhold til deres kjernevirk­somhet, og også sett i et miljøpersp­ektiv, heter det blant annet i søknaden. – Samme data kan muligens også vaere interessan­t for Kvinesdal kommune i forbindels­e med flomsikrin­gsarbeid, legges det til.

Gründerne er åpne om at utvikling av selskapet er krevende.

– Bransjen er i enorm utvikling. Vi er nå i en fase hvor vi arbeider med strategiut­vikling for selskapet. Dette er et krevende arbeid som medfører at mye tid går med til å finne riktige personer og miljø som kan bistå i dette arbeidet. To nye mennesker er også på vei inn i selskapet, opplyser trioen.

750.000 kroner

I søknaden ramses flere utgifter opp for ting som må på plass i den fasen selskapet er i nå, blant annet strategiut­vikling, markedsfør­ing, tilstedeva­erelse på messer, klargjørin­g av teknologi og utvikling. Totalbeløp­et ender i 750.000 kroner.

– Oppstartsf­asen er svaert krevende for oss, og vi håper Kvinesdal kommune kan bidra i denne fasen, anmodes det.

Selskapet, som jobber tett med Lister Nyskaping, Innoventus Sør, Connect Sørlandet, Innovasjon Norge samt private aktører, søker også blant annet Listerfond­et og Innovasjon Norge om støtte, men da til andre prosjekter i forbindels­e med selskapet.

To nye mennesker er også på vei inn i selskapet FRODE AAGEDAL, SCOTT BASGAARD OG MORTEN HAUAN

 ?? FOTO: INTOTO ?? Scott Basgaard og Frode Aagedal fra Intoto. Tredjemann, Morten Hauan, var ikke tilstede da bildet ble tatt.
FOTO: INTOTO Scott Basgaard og Frode Aagedal fra Intoto. Tredjemann, Morten Hauan, var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway