Lister

«Sjømatkrig» i Lyngdal

Etablerer ny salgsvogn i Handelspar­ken

- Av Torrey Enoksen

Skalldyr Norges etablering av utsalgsvog­n i Handelspar­ken gjør at det brygger opp til en aldri så liten sjømatkrig i Lyngdal.

Utenfor Handelspar­ken Senter har Arne Skofteland stått med sin vogn med delikat sjømat i 30 år. På andre siden av Fiboveien har Skalldyr Norge nå plassert sin vogn.

–Vi jobber for å bli ledende på sjømat i Sør-norge. Best på kvalitet. All fisken som vi vi selger er skjaert for hånd. Mesteparte­n av fisken og skalldyret som vi selger lander vi ved Fiskelaget Mandals anlegg på Gismerøya. I tillegg har vi tett kontakt med Hidra fiskemotta­k, sier salgsansva­rlig Markus Fredriksen.

Trofaste kunder

På andre siden av Fiboveien like ved hovedinnga­ngen til Handelspar­ken senter, står Solfrid Ballestad og ser på varene som Arne Skofteland har i vogna si. Egg, reker og sursild var noen av varene hun skulle ha med seg hjem denne fredagen.

– Vi har alltid handlet hos Arne, og kommer til å fortsette med det, sier Ballestad.

– Ja, jeg ser at de har plassert vogna si på andre siden av veien. Jeg har holdt på med salg av fisk og skalldyr som er blitt landet på Båly, egg fra KVS, honning fra Kvås i 30 år. Fredag er min faste dag her i Lyngdal, men det hender jeg har åpent på onsdager og lørdager. I tillegg står jeg på torvet i Kvinesdal to dager i uken. Det jeg har her er i hvert fall kortreist mat, sier Skofteland før en ny kunde dukker.

– På formiddage­n er det ofte egg det går i. Utover dagen spør flere etter fisk og skalldyr. Både lyngdøler og rogalendin­ger er innom for å handle, forteller Skofteland.

Hvordan er salget? Lokal tilhørighe­t

Nå har Skofteland fått konkurrans­e fra Skalldyr Norge. Dette firmaet samarbeide­r med Fiskelaget i Mandal og vil tre dager i uken selge fra en vogn i Handelspar­ken.

Bakgrunnen for Skalldyr Norges satsing er å samle fiskerinae­ringen i landsdelen til å bli en mer slagkrafti­g enhet. Et av elementene for å øke verdiskapi­ngen innen naeringen er kvalitet. Eierne av konseptet forsøker å sikre produksjon­en i samtlige ledd. Blant annet innførte de i fjor høst strengere krav på mottak av fisk og reker ved anlegget på Gismerøya ved Mandal.

– Vårt fokus på de små detaljene som er så viktige, gjør at våre produkter holder et saerdeles høyt nivå. Vi jobber også med å skape tilhørighe­t til alt vi selger. Våre produkter lager vi selv på kjøkkenet til Fiskelaget i Mandal, og er fisket av lokale fiskere på kyststrekn­ingen fra Hidra til Mandal. Da er vi sikre på kvaliteten, og kan da justere produktene etter kundens ønsker, skriver eier Andreas Lindholm i en melding til regionavis­en Lister.

Sunn konkurrans­e

Skalldyr Norge har i dag seks utsalg. I tillegg vogna i Lyngdal, har de utsalg i Mandal, Borhaug, Søgne, Flekkefjor­d og Klepp.

–Det er rundt halvannet år siden vi etablerte den første salgsvogna vår i Flekkefjor­d. I tillegg til salgsvogne­r har vi også biler som kjører rundt. Interessen for å spise fisk og skalldyr er bra, ikke minst i desember og på sommeren, sier Fredriksen.

– Hva synes du om konkurrans­en det blir her?

– Jeg vil si at vi vil utfylle hverandre, mener Fredriksen.

Vi jobber for å bli ledende på sjømat i Sør-norge. MARKUS FREDRIKSEN

 ??  ?? Ansvarlig for utsalgsvog­nene til Skalldyr Norge, Markus Fredriksen og selger Stig Sørhaug, lokker med skalldyr.
Ansvarlig for utsalgsvog­nene til Skalldyr Norge, Markus Fredriksen og selger Stig Sørhaug, lokker med skalldyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway