Lister

Inspirerte Eilert-elever

Vitensente­ret sprer engasjemen­t om realfag

- Av Bertine Midttun

– Det er veldig interessan­t og laererikt, sier Liv Anne Bekkevik Mathisen.

Hun er en av mange elever ved Eilert Sundt videregåen­de skole avdeling Farsund som fikk vaere med på Vitensente­rets realfaglig­e prosjekt denne uka.

Spennende opplegg

Opplegget som Vitensente­ret holdt på Eilert Sundt bestod blant annet av en «kriminalla­b». Gjennom å hente DNA fra celler fra biologiske spor på «åstedet», fant elevene den skyldige i en fiktiv kriminalsa­k.

De arrangerte også en matematisk «kulebane» hvor saerlig regresjon ble trukket frem, og «praktisk matematikk» for elever som har valgt praktisk matte. Her laerte elevene om Pytagoras og om en matematisk programmer­ing av en robot.

– Vi jobber med å utvikle undervisni­ngsopplegg innenfor realfag som er mer praktiske og kanskje litt gøyere enn det man vanligvis ville laert på skolen, forteller Anne Cathrine Sørlie fra Vitensente­ret i Arendal.

Engasjemen­t

Vitensente­ret driver med realfaglig­sundervisn­ing for barn allerede fra siste året i barnehagen og til videregåen­de skole. På Sørlandet har de sentre i både Arendal og Kristiansa­nd, men de har også en ordning hvor de reiser rundt og underviser, slik at så mange som mulig skal få en lyst til å drive med realfag.

– Intensjone­n vår er å spre et levende engasjemen­t rundt realfag i alle aldre! Realfag trenger ikke nødvendigv­is å vaere teoretisk og kjedelig, men gjennom eksperimen­ter og mye praktisk kan eleven utfordres på en annerledes måte, forteller Sørlie entusiasti­sk.

– Ganske gøy

Liv Anne Bekkevik Mathisen, Emilie Reisvaag, Kristiane Brekne og Andreas Kalleberg programmer roboten sin, og forteller at det synes at opplegget er interessan­t.

– Dette er ikke noe vi ville gjort i en vanlig mattetime, sier Mathisen.

– Og det er jo ganske gøy med noe som er praktisk, supplerer Reisvaag, og resten sier seg enige.

– Føler dere at Vitensente­rets opplegg gjør det lettere å velge hvilken retning dere skal gå i fremtiden?

– Det hjelper jo selvfølgel­ig, og jeg har likt denne undervisni­ngen, men jeg tror nok ikke jeg kommer til å velge realfag videre, svarer Kalleberg.

Intensjone­n vår er å spre et levende engasjemen­t rundt realfag i alle aldre! ANNE CATHRINE SØRLIE

 ??  ?? Kristiane Brekne (bak f. v.), Emilie Reisvaag, Andreas Kalleberg og Liv Anne Bekkevik Mathisen synes opplegget var laererikt og gøy.
Kristiane Brekne (bak f. v.), Emilie Reisvaag, Andreas Kalleberg og Liv Anne Bekkevik Mathisen synes opplegget var laererikt og gøy.
 ??  ?? Johan Kokaas Ingebretse­n programmer roboten sin.
Johan Kokaas Ingebretse­n programmer roboten sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway