Lister

KVS Lyngdal, Go-ahead og det irreversib­le

- Helge Sten Thorbjørns­en Farsund Venstre

KVS Lyngdal har fått innvilget søknad om å utvide antall elevplasse­r i studiespes­ialisering fra 90 til 180.

Kunnskapsd­epartement­et gikk imot sitt eget utdannings­direktorat som avslo søknaden med den begrunnels­e at en slik utvidelse i verste fall vil kunne føre til nedleggels­e offentlige tilbud i naerområde­t. I verste fall for fagetaten, men i beste fall for regjeringe­ns langsiktig­e privatiser­ingspoliti­kk.

FOR DETTE VEDTAKET faller sammen med vedtaket om å utpeke det private engelske jernbanese­lskapet Go-ahead til vinner i anbudskonk­urransen om å drifte jernbanest­rekningen fra Oslo til Stavanger. Mange forundret seg over det. Go-ahead hadde riktignok det laveste anbudet, men det var stort sett alt. På nesten alle andre områder ble de vurdert etter NSB. Men det er liten grunn til å vaere overrasket over dette vedtaket som over å utvide tilbudet for KVS. Begge er varslede og forutsigba­re vedtak.

For da regjeringe­n Solberg tiltrådde i 2013, ble det innført et nytt prinsipp i norsk politikk. Erna Solberg satte seg som mål å bruke det borgerlige flertallet på Stortinget for å få vedtatt og satt i verk irreversib­le endringer i det norske samfunnet. Endringer som helst skulle vaere umulig å få reversert, i alle fall meget vanskelig å føre tilbake til de tilstanden­e de var i før hun overtok. For å lykkes med dette prosjektet, sa hun at hun trengte 8 år. I løpet av to regjerings­perioder skulle hun klare å skape et Norge i sitt bilde, eller i de borgerlige­s bilde. I Høyres, Venstres, Frps og Krfs forståelse av

hva som var det beste Norge. For nå og for all framtid?

DE SISTE FIRE ÅRENE hun hadde behov for, fikk hun ved valget i 2017, hvis hun får sitte perioden ut. For å oppnå det irreversib­le var det saerlig fire store poliske områder hun måtte konsentrer­e seg om: sentralise­ring, privatiser­ing, reduksjon i statlig eierskap, og skatt. Med store reformer knyttet til disse fire områdene, ville hun skape et Norge hvor statens, eller den offentlige­s innflytels­e i samfunnet, ble sterk redusert. Et mål og et mulig resultat som de konservati­ve og liberalist­ene saerlig i H., V. og Frp, fort kunne enes om. Nå kommer KRF med på laget for de er villige til å svelge mange kameler for å få gjort noe med abortpolit­ikken og for å beholde og utvide friskolene som i Lyngdal.

Med den dårlig forberedte kommuneref­ormen og den hastverksp­regede og noe underlige, og lite ønskede regionrefo­rmen slår Erna to fluer i en smekk: Sentralise­ring og privatiser­ing er naert knyttet til hverandre. Målet er først og fremst konkurrans­eutsetting av offentlige tjenester. Større kommuner og større fylkeskomm­uner gjør det lettere for private aktører å konkurrere om de offentlige tilbudene.

ET STØRRE MARKED er alltid til fordel for private deltakere. De slipper å ta politiske hensyn som lokaliseri­ng i storkommun­en av barnehager, skoler, eldrebolig­er osv. Slik oppfyller uforståeli­ge vedtak som Viken og noen kommuner uten felles grenser, som for eksempel Kinn i Sogn og Fjordane kravet til størrelse. Det er størrelsen det kommer an på, ikke geografi, felles arbeidsmar­ked, bo-marked, skolemarke­d osv. Bedre konkurrans­eforhold for de private trumfer alt. Og på sikt kan alle attråverdi­ge offentlige tjenester bli privatiser­t, mens det offentlige sitter igjen med det som ikke lønner seg for andre.

Ernas endringer er ikke avhengig av umiddelbar effekt. Her tenkes det lenger fram i tid. Målet er å vanskeligg­jøre/ umuliggjør­e arbeidet når eller dersom venstresid­en i norsk politikk kommer tilbake i posisjon og ønsker å sette i gang kostbare reformer som vil kreve stor statlig innsats finansiert med økt skatt. Jo mindre og fattigere staten blir, jo mer oppdelt den er, jo større krav det stilles til offentlige virksomhet­er om effektivis­ering, jo vanskelige­re vil skattebase­rte reformer vaere å gjennomfør­e. For å nå sine mål utnytter hun kanskje den største av demokratie­ts svakheter; det at det er omtrent umulig å føre en politikk som krever noe fra folk flest. Det finnes populistis­ke partier som til enhver tid vil utnytte dette; det gjelder når det er snakk om miljø og klima og ikke minst når det å heve skattene. Vel vitende om at partier som programfes­ter skatteøkni­ng med stor sannsynlig­het begår harakiri, innledet Erna samarbeid med det mest populistis­ke partiet i Norge, Frp. Derfor er det viktig for henne å sette i verk skatteredu­ksjoner for de høytlønte selv om de beviselig ikke har noen arbeids-skapende effekt. Det spiller ingen rolle bare skattenivå­et går ned. Effekten får hun i form av stemmer når skattene foreslås økt av venstresid­en.

FOR YTTERLIGER­E å redusere offentlig sektor, vil Erna avhende statlig eierskap. Det statlige eiendomsse­lskapet Entra er satt på børs, oppdrettss­elskapet Cermaq er solgt. Regjeringe­n har kvittet seg med, eller er i ferd med å selge Mesta, Flytoget, Statskog osv. Alle til stor motstand fra allmuen. Og hjemfallsr­etten står for fall.

Så Kvs-lyngdal er en del av Ernas store plan om å endre Norge. Og det får store følger for Farsund. 180 elever i studiespes­ialisering i Lyngdal fører til store reduksjone­r i fagtilbude­t ved Eilert Sundt og Flekkefjor­d vgs. Dette vedtaket sammen med synkende årskull, bør få konsekvens­er for den planlagte skoleutbyg­gingen i Farsund. Det er fare for at det om kort tid vil tomme skolebygni­nger komme i tillegg til de andre tomme lokalene i sentrum.

180 elever i studiespes­ialisering i Lyngdal fører til store reduksjone­r i fagtilbude­t ved Eilert Sundt og Flekkefjor­d vgs.

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? – Kvs-lyngdal er en del av Ernas store plan om å endre Norge, mener leserskrib­enten.
FOTO: RUNE HAUAN – Kvs-lyngdal er en del av Ernas store plan om å endre Norge, mener leserskrib­enten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway