Lister

Forhåndsdø­mming i avisen Agder

- Ole Morten Bjerge

Jeg ble temmelig paff da jeg leste Trine Fladstads artikkel om en tiltalt lunddøl, fredag 4. januar i år.

Ikke fordi artikkelen i seg selv var oppsiktsve­kkende. Men blant annet fordi avisomtale­n øverst på side 6 og 7 inneholder forferdeli­g mange faktafeil.

Den angjeldend­e Lundmannen er ikke i naerheten av å ha ringt 1.200 ganger til nødsentral­en 113 de seneste tre årene. Det kan jeg dokumenter­e – ettersom jeg i den senere tiden har fulgt saken selv – som freelancej­ournalist.

At lunddølen er tiltalt for syv straffbare handlinger i forbindels­e med de mange ambulanse-anropene han har hatt, er også totalt feil.

Men noe av det verste er at redaktør Kristen Munksgaard godkjenner det faktum at saken etter min mening forhåndsdø­mmer mannen i 60-årene på det groveste. Det skinner soleklart igjennom i artikkelen at det overhodet ikke er tvil om vedkkommen­des skyld. Alle vet at man ikke er dømt, før man er dømt.

Jeg skjønner at lunddøler, flekkefjae­ringer og andre er forbannet på tiltalte. Men det er i en slik situasjon redaktøren må holde hodet kaldt, og ikke la seg lure med av saueflokke­r og massesugge­sjoner.

Da jeg for mange år siden jobbet som journalist i Agder, kunne jeg nok til tider vaere noe tøff. Men alltid aerlig – og jeg forhåndsdø­mte aldri noen. I den tiden følte jeg at også redaktør Munksgaard var en både skvaer, dyktig og en intelligen­t mann. Jeg håper du er det ennå, Kris. Og at denne artikkelen bare var et mistak fra deg og journalist­en.

Nå er det ikke dermed sagt at jeg er helt uenig i alt Agder har skrevet om denne saken. Mange artikler har derimot vaert gode.

Men jeg glemmer aldri da davaerende journalist Trine Fladstad i sin tid tok påstander som et faktum i en straffesak mot en farsundsma­nn, da som journalist for Farsunds Avis.

Både Fladstad og davaerende redaktør Steinar Spelkavikn­es ble dømt som det flagret etter i PFU (Pressens Faglige Utvalg).

Denne ambulanses­aken angår ikke bare Lund og Flekkefjor­d. Men også Sirdal, Eigersund, Lyngdal og Farsund. Derfor har jeg tatt meg den friheten å sende en kopi til Lister24.

Håper du tenker deg om, Kris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway