Lister

Forbereder barna på vinteren

«Hopplek» er populaert i Kvås

- Av Karl Birger Saelør

– Etter noen dårlige snøvintre, fikk vi brukt bakkene igjen vinteren 2010, noe som skapte litt interesse for sporten igjen. Høsten 2010 dro vi i gang med noe vi valgte å kalle for «hopplek», sier journalist, skihoppent­usiast og trener i Kvås IL, Tom Arild Støle.

Allsidig aktivitet

Han forklarer å det man driver med i Kvås IL egentlig er vanlig barneidret­t med spent, kroppsbehe­rskelse, styrke og turn.

– Det er ikke slik at vår drøm er å skape verdensmes­tere i skihopping. Det viktigste for oss er at barna skal komme i allsidig aktivitet, og at de skal få prøve seg på litt utradisjon­elle øvelser som de ikke får andre steder. Treningene er preget av lek og moro, selv om de til tider også kan vaere harde. Og så liker vi å utfordre deltakerne med å tørre å gjøre ting som kan virke litt skummelt, sier Støle.

Treningene foregår hovedsakel­ig innendørs, i gymsalen på skolen i Kvås. Men om snøforhold­ene tillater det, så går man ut og hopper og leker seg på ski, enten i Slåttebakk­ene, eller gjerne i Låvebakken hos familien Støle.

Trenger mye snø

– I Slåttebakk­ene har vi en 12-metersbakk­e som er grei å bruke for de aller fleste, men vi pleier også å lage til en minihoppba­kke for dem som er nybegynner­e. Vi har også en 26-metersbakk­e, men det er ganske mye arbeid å preparere denne, og det er ikke så mange som ville ha våget å sette utfor denne. Derfor er det lenge siden vi har hatt den i bruk. Ulempen med Slåttebakk­ene er at det trengs ganske mye snø for å kunne bruke dem, orienterer Tom Arild Støle.

Er det bare litt snø, foregår treningene ofte i Låvebakken hjemme hos Støle. Den kan brukes året rundt, ettersom det er kunststoff som funker fint også på sommeren. Og på vinteren trengs det bare et hvitt snølag.

Treningene er for alle fra første klasse og oppover. Det er ingen øvre aldersgren­se. På onsdag var 15 barn med på treningen.

– Det er viktig å påpeke at treningene ikke bare er for folk fra Kvås. Alle som har lyst til å prøve seg på en annerledes form for trening og en allsidig trening, er hjertelig velkommen, poengterer Tom Arild Støle.

Gått ut på dato

Forrige gang det var kretsrenn i Slåttebakk­ene, som samlet deltakere fra hele Sørlandet, var i 2012. Det er også siste gangen det ble hoppet i 26-metersbakk­en.

Det er også en 53-metersbakk­e i Slåttebakk­ene, men denne har ikke vaert i bruk siden 1996. Stillaset er ødelagt, og det er ikke planer om å bygge det opp igjen.

– Slåttebakk­ene har som hoppanlegg gått ut på dato. Ideelt sett burde vi selvsagt hatt et helårsanle­gg, som også ville ha vaert enklere å få preparert vinterstid, sier Tom Arild Støle, som ikke legger skjul på at en plastbakke hadde er den store drømmen.

Han er en av flere trenere i Kvås IL. Klubbforma­nn Jan Rune Birkeland, Per André Støle og Tom Arild Støle leder treningene på rundgang. De har med seg ungdommene Fredrik Hauan, Roar Gysland, Eirik Hjemlestad, Emilie Støle og Mathilde Foss, som i flere år har vaert med og gjort en fantastisk jobb med å organisere og hjelpe til under treningene.

Kvås IL har siden hoppbakken­e sto ferdig på begynnelse­n av 80-tallet hatt ekstra fokus på skihopping. Siden 2010 har de yngste i klubben drevet med «hopplek».

Det viktigste for oss er at barna skal komme i allsidig aktivitet, og at de skal få prøve seg på litt utradisjon­elle øvelser som de ikke får andre steder. TOM ARILD STØLE

 ??  ?? Elias Sunnset Sagen var en av de rundt 15 barna som deltok på hopplek i reg av Kvås idrettslag onsdag kveld. Til venstre står trener Fredrik Hauan.
Elias Sunnset Sagen var en av de rundt 15 barna som deltok på hopplek i reg av Kvås idrettslag onsdag kveld. Til venstre står trener Fredrik Hauan.
 ??  ?? Her er noen av barna som onsdag kveld deltok på hopplektre­ningen i gymsalen på sambrukshu­set i Kvås.
Her er noen av barna som onsdag kveld deltok på hopplektre­ningen i gymsalen på sambrukshu­set i Kvås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway