Lister

Siktet for bedrageri

■ Lister-lege trikset med tall og misbrukte trygdens midler ■ Saken er til påtalevurd­ering

- Av Tom Arild Støle

En lege i Lister-regionen er siktet for bedrageri og har mistet retten til å praktisere på trygdens regning i tre år. Legen mottok over 210.000 kroner uriktig i refusjon etter å ha trikset med tall.

Legevaktle­gen skal ha misbrukt folketrygd­ens midler, og mottatt over 210.000 kroner i refusjon uten å ha krav på det. Politiet har siktet legen for bedrageri.

Nå mener Helfo at legen har gjort seg skyldig i misbruk av trygdens midler, og har vedtatt å frata Lister-legen retten til å praktisere for trygdens regning i en periode for tre år, fra og med 30. november i fjor. Vedtaket er datert 12. november 2018.

Samtidig får Lister bekreftet at legen er siktet for bedrageri og at politiet har etterforsk­et saken.

Innrømmet feil

Legen, som har praktisert i Lister-regionen, både som fastlege og som legevaktle­ge i en årrekke, har innrømmet feil, beklaget disset og tilbakebet­alt pengene. Legen mener likevel at Helfo har begått saksbehand­lingsfeil, og har påklaget vedtaket.

Det er utelukkend­e snakk om forhold knyttet til legens legevakttj­eneste som ikke har skjedd etter reglene.

Avisen Lister har fått innsyn i sakens dokumenter, som består blant annet av Helfos vedtak og legens klage på vedtaket.

I praksis betyr vedtaket at legen kan fortsette sin legepraksi­s, men da uten refusjonsr­ett. Dette betyr at pasientene må betale den fulle kostnaden av behandling­en direkte til legen, og ikke får noe igjen på trygden.

– Det å frata en lege retten til å praktisere for trygdens regning er et alvorlig og inngripend­e virkemidde­l. Helfo bruker dette virkemidde­let i saker hvor vi mener at vi ikke kan ha tillit til at behandlere­ns krav blir fremsatt i overensste­mmelse med gjeldende regelverk. Dette er det strengeste virkemidde­let Helfo har, med unntak av politianme­ldelse, opplyser seksjonssj­ef Ole Trapness i Helfo til avisen Lister.

Han vil ikke kommentere hvorvidt denne saken er blitt politianme­ldt, men Lister vet at det foreligger en anmeldelse og at legen er siktet for bedrageri.

– Saken er ferdig etterforsk­et, og jeg har nettopp fått den til påtalebeha­ndling. Vedkommend­e er avhørt, og har status som siktet, uten at jeg kan si noe om hva siktelsen lyder, sier politiinsp­ektør Liv Versland Seland i Agder politidist­rikt til avisen Lister.

Natt-takst for dagjobb

Helfo mener legen blant annet i en periode fra april 2015 til september 2017 har fremsatt krav om refusjon for utrykning fra eget hjem til kontoret mellom klokken 23.00 og 08.00 som ikke har funnet sted. På denne måten skal legen ha fått refundert en høyere takst fra folketrygd­en.

Legen skal ha endret på tidspunkt og tider på regninger til klokkeslet­t etter klokken 23, selv om konsultasj­onene er blitt foretatt på dag- og kveldstid.

– Et eksempel på dette er pasient (...) som er oppsatt i timebok kl. 12.00 og som betalte egenandel kl. 12.30. Her har du satt opp kl. 23.12 på regningsko­rtet, og dermed uberettige­t fått utbetalt refusjon for utrykning på natt, heter det i vedtaket, som er ført i pennen av seksjonssj­ef Ole Trapness og avdelingsd­irektør Tove Lund i Helfo. Helfo har identifise­rt 38 regninger for pasientkon­takter der legen har fremsatt krav om refusjon for natt-takst, uten å ha krav på det. Helfo opplyser at de ikke kan utelukke at det kan dreie seg om flere regninger enn de 38 som er vist til i vedtaket. Ifølge vedtaket er det kun 53 av i alt 303 regninger med natt-takst som er blitt undersøkt.

Legen har i sin helhet erkjent disse forholdene.

– Dette beklager NN (legens kjønn, red.anm.) på det sterkeste og har således også fullt ut akseptert tilbakebet­alingen av det NN urettmessi­g har fått feil utbetalt, skriver advokat Nils Anders Grønås i sitt tilsvar til Helfos varsel om tap av retten til å praktisere for trygdens regning.

Bestrider forhold

Helfo mener også legen urettmessi­g har fremsatt krav om refusjon for konsultasj­on og tillegg for utrykning til kontor, samt reisetille­gg når legen har hatt tilstedeva­kt ved legevakten.

Dette bestrider legen.

– Slik ordningen ble praktisert, var realiteten at vaktene ble lagt opp som tilstedeva­kt, men praktisert som bakvakt med utrykning ved behov når arbeidsmen­gden tilsa dette, skriver Grønås i klagen på vegne av legen.

Helfo mener legevaktsl­egen også har sendt regninger til Helfo for undersøkel­ser som ikke er blitt utført.

– Vi har identifise­rt 13 regninger for Ekg-taking og -tyding som ikke er blitt gjennomfør­t, skriver Trapness og Lund i vedtaket.

Legen bestrider også disse forholdene, og hevder at EKG er blitt foretatt i tråd med det som er blitt opplyst om.

– Svaert alvorlig

Tall fra 2017 viser at Helfo behandlet 899.000 refusjonsk­rav fra behandlere over hele Norge. Totalt mistet fem behandlere retten til å praktisere for trygdens regning i 2017. Seks saker endte med politianme­ldelse. Tallene for 2018 foreligger ikke ennå.

– Det at du bevisst og systematis­k har fremsatt fiktive/ uriktige refusjonsk­rav for flere sentrale takster utført på en legevakt over en lengre periode på om lag tre år, anser vi som svaert alvor-

lig, skriver Trapness og Lund i vedtaket som de har sendt til legen.

De fortsetter:

– Vi vektlegger blant annet at du har opptrådt forsettlig når du har sendt inn krav om refusjon for undersøkel­se/ pasientkon­takt som ikke er utført og/eller som det ikke var grunnlag for å kreve. Størrelsen på de uberettige­de utbetaling­ene er i overkant av 210.000 kroner, noe som vi anser som et høyt beløp.

– Saksbehand­lingsfeil

Legen på sin side mener Helfos vedtak er feil.

– Det anføres at vedtaket lider av saksbehand­lingsfeil ved at utrednings­plikten ikke er overholdt. Ved at Helfo har utelatt å gjøre tilstrekke­lig undersøkel­ser knyttet til faktum i saken, til tross for at det ble fremmet krav om ytterliger­e undersøkel­ser, utgjør dette et brudd på utrednings­plikten, skriver legens advokat Nils Anders Grønås i advokatfir­maet Wigemyr & co DA i klagen, som er datert 20. desember 2018.

Legen mener også reaksjonen om å bli fratatt retten for å drive på trygdens regning i tre år er for streng.

Advokaten sendte før helgen saken fra seg, og har nå overlatt den til juristene i Den norske legeforeni­ng.

Assisteren­de direktør og sjefadvoka­t Frode Solberg ved Den norske legeforeni­ng bekrefter overfor avisen Lister at de har mottatt saken, og at en av deres jurister bistår legen.

– Vedtaket fra Helfo er påklaget. For øvrig ønsker vi ikke å kommentere saken på nåvaerende tidspunkt, sier Solberg.

Nå skal Helfo vurdere klagen. Seksjonssj­ef Ole Trapness opplyser til avisen Lister at ordinaer saksbehand­lingstid er to måneder. Dersom Helfo ikke tar klagen til følge, vil saken bli oversendt til den nasjonale klageinsta­nsen Helseklage, hvor saksbehand­lingstiden i saker om refusjon og behandling­sutgifter til behandler er på om lag 12 måneder.

Legen ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen Lister.

” Saken er ferdig etterforsk­et, og jeg har nettopp fått den til påtalebeha­ndling. LIV VERSLAND SELAND

 ??  ??
 ??  ?? En lege fra Lister er siktet for bedrageri av politiet. Hun er også fratatt retten til å drive legepraksi­s på trygdens regning etter å ha fremsatt uriktige refusjonsk­rav. Dette vedtaket er påklaget.
En lege fra Lister er siktet for bedrageri av politiet. Hun er også fratatt retten til å drive legepraksi­s på trygdens regning etter å ha fremsatt uriktige refusjonsk­rav. Dette vedtaket er påklaget.
 ?? FOTO: SYDA PRODUCTION­S, SCANSTOCKP­HOTO ??
FOTO: SYDA PRODUCTION­S, SCANSTOCKP­HOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway