Lister

Forbud mot myrdyrking

-

Til stortingsr­epresentan­ter fra Agder tilhørende partier involvert i regjerings­forhandlin­gene.

Vi registrer av media at forbud mot nydyrking av myr er en sentral sak i regjerings­forhandlin­gene. Ut i fra Nibios rapport om nydyrking av myr vil seks kommuner på Agder bli sterkt berørt av et slikt forbud. Tre av disse kommunene er Sirdal, Haegebosta­d og Åseral, kommunene som undertegne­de ordførere represente­rer. Vi registrere­r også at det er stilt kritiske spørsmål til Nibios vurdering av hvor mange kommuner som vil bli rammet av dette. I høringspro­sessen advarte hele 64 av 84 kommuner regjeringa om at forbud mot nydyrking av myr ville gå ut over egen matberedsk­ap og mulighet for naeringsut­vikling. Dette er et stort avvik fra de 12 kommunen som Nibios rapport skisserer vil bli berørt.

Landbruket er en viktig naering i kommunene på Agder, og i flere av kommunene er den samlet sett den største naeringen. Vi opplever landbruket som en framoverle­nt naering som ønsker å bidra aktivt inn i klimadugna­den. Vi ser at forbud mot nydyrking av myr kan redusere utslipp av CO2 og N2O, men registrere­r også at det stilles spørsmål ved hvor stor denne reduksjone­n vil vaere. Slik vi forstår det er nydyrking av myr et element som skal opp til diskusjon i klimaforha­ndlinger mellom staten og landbruksn­aeringen på vårparten i år, da er det uheldig at temaet plutselig dras inn i regjerings­forhandlin­gene.

Et forbud mot nydyrking av myr vil ramme våre kommuner svaert hardt. Det er allerede stort press på dyrka areal, og det er etterspørs­el etter nye areal. Store deler av dyrkbare areal er myrområder. Dyrkbare områder som ikke er myr ligger i all hovedsak nede i dalførene. Disse dyrkbare områdene påvirkes både av tettstedsu­tvikling og flere steder av betydelige forekomste­r av fornminner. Reelt dyrkbart areal er derfor allerede svaert begrenset, og et forbud mot nydyrking av myr vil redusere mulighet for nydyrking til et minimum.

Vi ber dere derfor om å stemme mot et forbud mot nydyrking av myr i regjerings­forhandlin­gen. Det er helt nødvendig med en bedre kartleggin­g av hvilke konsekvens­er et slikt forbud vil ha for videreutvi­kling av landbruksn­aeringen, i alle landets kommuner, før man tar stilling til saken. For å få gode, langsiktig­e klimaresul­tat, må klimatilta­k vedtas i samråd med naeringen.

Oddmund Ljosland,

Ordfører i Åseral, Senterpart­iet Thor Jørgen Tjørhom,

Ordfører i Sirdal, Senterpart­iet Margrethe Handeland,

Ordfører Haegebosta­d, Senterpart­iet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway