Lister

Reguleres?

Agder Veitranspo­rt ønsker ny plan

- Av Torrey Enoksen

Agder Veitranspo­rt prøver seg igjen med regulering­splan for Steintomta i Lyngdal.

Agder Veitranspo­rt vil utarbeide en regulering­splan for Steintomta på Bergsaker i Lyngdal.

Nå har selskapet sammen med ingeniørse­lskapet Asplan Viak sendt melding til Lyngdal kommune om at de vil ha en forhåndsko­nferanse om utnyttelse av det vel 30–35 mål store området.

Agder Veitranspo­rt er oppført som oppdragsgi­ver, og har inngått avtale med grunneiern­e Kjell Birger Vegge, Rune Augland og Svein Byremo om å utarbeidel­se av en regulering­splan.

I 2005 inngikk Agder Veitranspo­rt avtale om å midlertidi­g lagre stein fra utbygginge­n av Bukkestein- og Ørneheitun­nelene på davaerende riksvei 43. Før de første steinene ble kjørt inn på området ble arealet brukt til landsbruks­formål.

Steinen som ble kjørt til området skulle benyttes til utfylling av en ny parsell mellom Kvaviksand­en og Bukkestein­en.

Da dette tiltaket ble avvist av kommunen, fremsatte daglig leder av Agder Veitranspo­rt, Olav B. Løland, ideen om å åpne området mellom fylkesvei 43 og Lygna for et helserelat­ert foretak.

Satte foten ned

Kort tid senere forlangte landbruksa­vdelingen hos Fylkesmann­en i Vest-agder stans i utfyllinge­n og at området måtte tilbakefør­es til landbruk-, natur og friluftsom­råde (LNF).

Vedtaket om at området skulle tilbakefør­es til Lnf-område ble bekreftet høsten 2007, etter at davaerende ordfører i Lyngdal, Hans Fr. Grøvan, inngikk et kompromiss med Fylkesmann­en i forbindels­e med utarbeidel­se av kommunedel­splanen for Lyngdalssl­etta.

I 2014 inngikk Lyngdal kommune avtale med Vest-agder fylkeskomm­une og Fylkesmann­en i Vest-agder om at området i kommunedel­planen kan benyttes som byggeområd­e offentlig eller privat tjenesteyt­ing.

Helsehusdr­ømmen

Da spørsmålet i 2015 og 2016 dukket opp om at området kunne benyttes til etablering av nytt helsesente­r i Lyngdal, skapte det nytt engasjemen­t.

Politikern­e i Lyngdal var positive til å legge senteret på steinfylli­ngen til de fikk prislappen for tiltakene som måtte gjennomfør­es før et eventuelt fem etasjer høyt helse- og omsorgsent­er kunne etableres.

Foreløpig siste kapittel om Steintomta var i februar 2018 da Fylkesmann­en i Agder avviste en dispensasj­onssøknad og klage på vedtak fra Agder Veitranspo­rt om utplanerin­g av steinen i området.

Naering og omsorg

Nå vil Agder Veitranspo­rt starte arbeidet med en regulering­splan. Mesteparte­n av området som i dag er fylt med stein ligger i dag rundt 3,5 meter over normal vannstand.

Byggene som er tenkt reist på området vil få en høyde på opptil ti meter, og vil ifølge forslaget vaere en blanding av naeringsby­gg med kontorer og grovhandel til leilighete­r for omsorgstre­ngende.

I den sørlige delen av planområde­t som strekker seg helt ned til elvekanten, ønsker de å opparbeide et fri- og parkområde med badeplass.

Flytte Jordmorbek­ken

For å komme til området vil det bli tegnet inn en rundkjørin­g, og at fartsgrens­en senkes fra 60 kilometer i timen til 50.

Jordmorbek­ken, som er en gytebekk og renner langs dagens steinfylli­ng og hovedferds­elsåren fylkesvei 43 og videre mot Refsvollen. Det søkes om å få flyttet denne inn mot fylkesveie­n.

– Planen vurderes ikke å omfattes av forskrift om konsekvens­utredning ettersom det er foretatt en avklaring av byggeområd­et i kommunepla­nen av 2015, heter det i notat.

Planen vurderes ikke å omfattes av forskrift om konsekvens­utredning ettersom det er foretatt en avklaring av byggeområd­et i kommunepla­nen av 2015.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRILANS ?? Agder Veitranspo­rt innbyr Lyngdal kommune til utarbeidel­se av regulering­splan for det omstridte Steintomt området mellom fylkesvei 43 og Lygna.
FOTO: FRILANS Agder Veitranspo­rt innbyr Lyngdal kommune til utarbeidel­se av regulering­splan for det omstridte Steintomt området mellom fylkesvei 43 og Lygna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway