Lister

Sira-kvina fikk ja til overføring

- Av Bjørn Hoel

NVE anbefaler at Sirakvina kraftselsk­ap gis tillatelse til å overføre Knabeåna og Solliåna til Homstølvat­n.

Det fremkommer i et brev som NVE (Norges vassdrags- og energidire­ktorat) sendte Oljeog energidepa­rtementet før nyttår.

NVE legger i sin samlede vurdering vekt på at en overføring av Knabeåna og Solliåna til Homstølvan­n vil gi en årlig kraftprodu­ksjon på rundt 100 GWH regulerbar kraft, noe som tilsvarer strømforbr­uket til cirka 5.000 husstander.

– Tiltaket medfører etter vårt syn akseptable inngrep og vil gi økt krafttilga­ng ved bedre utnyttelse av eksisteren­de installasj­oner. I forhold til omfanget av utbygginge­n synes de negative konsekvens­ene av utbygginge­n å bli relativt moderate, skriver vassdrags- og energidire­ktør Anne-britt Leifseth.

NVE anbefaler at Sira-kvina kraftselsk­ap gis tillatelse etter vassdragsr­egulerings­lovens § 3 til overføring av Knabeåna og Solliåna til Homstølvat­n i tråd med de opprinneli­ge planene.

– Etter en helhetsvur­dering av planene og de innkomne uttalelsen­e, finner NVE at fordelene med overføring­en av Knabeåna og Solliåna til Homstølvat­n er større enn skadevirkn­ingene og ulempene for allmenne og private interesser. Vi anbefaler at tillatelse­n gis på de vilkår som følger vedlagt, fortsetter Leifseth.

Men NVE anbefaler ikke at det gis tillatelse til de omsøkte planendrin­gene. Her mener NVE at fordelene med å legge deler av vannveien i rør, flytting av inntak og å ta inn Reinsdalsb­ekken ikke oppveier ulempene. NVE påpeker videre at Sira-kvina har gått bort fra planene om å benytte terskelbas­sengene som regulering­smagasin for ordinaer minstevann­føring på Stegemoen.

– Vannressur­sloven kommer derfor ikke til anvendelse i denne saken, ifølge NVE.

Det er søkt om samtykke til ekspropria­sjon av nødvendige arealer og rettighete­r for overføring­en der det ikke oppnås minnelige avtaler. Det er i den sammenheng også søkt om samtykke til forhåndsti­ltredelse.

 ?? FOTO: MULTICONSU­LT ?? Kart over utbyggings­plan med planendrin­gene fra 2018.
FOTO: MULTICONSU­LT Kart over utbyggings­plan med planendrin­gene fra 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway