Lister

Vil ha flere laerlinger

Eramet i Kvinesdal ønsker seg de beste folkene

- Av Bjørn Hoel

Eramet Kvinesdal øker satsingen på antall laerlinger og vil generelt ha enda større fokus på å utdanne egne folk.

Det bekrefter verksdirek­tør ved smelteverk­et Eramet Kvinesdal, Sem Gysland.

–Å satse på flere laerlinger er en veldig god rekrutteri­ngsstrateg­i. For det første så ønsker vi å skaffe oss de beste folkene. Når vi har hatt en laerling her i to år, blir vi jo også kjent med vedkommend­e som eventuelt skal inn i fast stilling, sier Gysland og fortsetter:

–Samtidig er det også positivt for lokalsamfu­nnet. Det vil alltid vaere behov for folk med fagbrev og som har praktisk bakgrunn.

Han påpeker samtidig at det som vil skje, om det ikke finnes lokale laereplass­er, er at folk forsvinner vekk.

– Da blir det vanskelig å få dem tilbake, sier verksdirek­tøren.

Ti prosent laerlinger

Gysland opplyser at det jobber 200 personer ved Eramet Kvinesdal, hvor 180 jobber med driften av verket. 20 arbeider med administra­tive oppgaver for Eramet Norway. I antall er hjørnestei­nsbedrifte­n den nest største arbeidspla­ssen i Kvinesdal, kun slått av kommunen. Mellom fem og sju personer slutter/ går av med pensjon hvert år.

–Normalt har fem til åtte prosent vaert laerlinger. I den nye strategien vi har laget skal i alle fall ti prosent vaere laerlinger, fremholder Sem Gysland.

Til smelteverk­et i Kvinesdal søkes det laerlinger innenfor fag som industrime­kaniker, elektro og automasjon, anleggsmas­kinmekanik­er, Cnc-maskinerin­g, kjemiprose­ss og produksjon­steknikk.

Mer automatise­rt

Gysland sier at et smelteverk som Eramet, på linje med andre lignende foretak, vil bli stadig mer automatise­rt.

– Hos oss har vi jo en del større anlegg som blir automatise­rt. En putter inn mer og mer data, og legger inn flere sensorer. Gjennom det kan vi få en bedre kvalitet på prosessen, en bedre driftsoppf­ølging, bedre driftstid og så videre, sier han.

Han forklarer at Eramet er en industri som også i fremtiden vil trenge hjerner.

–Og vi har veldig gode folk i dag, og som vi er helt avhengige av. Men det er nok andre steder i prosessen hvor det kan automatise­res mer, sier han.

Sem Gysland understrek­er at det er strenge krav til kvalitet i denne bransjen, som gjerne omtales som prosessind­ustrien.

– Ved hjelp av veldig flinke folk klarer vi å produsere et produkt som er svaert vanskelig å kopiere oss på. Her er vi også inne på kostbildet. Vi må hele tiden jobbe med kostnader, som han sier.

Miljøkrav

Miljøkrav står også høyt på dagsorden for Eramet Kvinesdal. I 2019 vil virksomhet­en gjøre et stort løft, ved blant annet å installere filtre på noe som kalles senterskor­steiner.

–Og hvis skal vi nå målene i Paris-avtalen er biokull som reduksjons­middel en av de store tingene. Det jobber vi med både her i Kvinesdal og Eramet generelt, sammen med Eide-nettverket. Per i dag er vi blant de som slipper ut minst når vi for eksempel produserer et tonn med mangan, sier Sem Gysland.

Tilrettele­gger

I tillegg til laerlingen­e, tilrettele­gger Eramet for at de om er ansatt uten fagbrev, kan ta fagbrev.

– Vi naermer oss 95 prosent med fagbrev i produksjon­en, noe vi er godt fornøyd med. Bedriften gir også ansatte mulighet til annen videreutda­nnelse. For eksempel har vi nå fire operatører som tar Prosessind­ustri+. Vi har både metallurge­r og ingeniører hos oss, som har tatt utdannelse­n i samarbeid med bedriften. Kompetanse er viktig for oss om vi skal vaere med videre i verdenstop­pen på manganprod­uksjon, og det skal vi jo, sier Gysland.

 ??  ?? For å sikre seg de beste folkene er Eramet i Kvinesdal på hugget etter de beste laerlingen­e, ifølge Sem Gysland.
For å sikre seg de beste folkene er Eramet i Kvinesdal på hugget etter de beste laerlingen­e, ifølge Sem Gysland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway