Lister

Helhetlige planer trengs nå!

- Med vennlig hilsen Beate M. Johnsen, Fylkesordf­ørerkandid­at Agder Venstre

Følgende uttalelse ble fremmet av undertegne­de og vedtatt på Agder Venstre sitt årsmøte:

I 2013 fastslo regjeringe­n at Miljødirek­toratets kartleggin­g over inngrepsfr­ie naturområd­er (INON) ikke lenger skulle vaere et verktøy for arealpolit­ikk. Dette har ledet til at flere store naturområd­er vurderes for utbygging av vindkraft. 27 prosent av landareale­t til fastlandsn­orge vurderes for utbygging av vindkraft. Agder Venstre mener det er viktig å lage en helhetlig nasjonal plan for utbygging av vindkraft. Uberørt natur har en egenverdi, med dagens situasjon er presset på den for stort.

Agder Venstre mener at helhetlige nasjonale planer må bruke Inon-kartleggin­gen og oversikt over sårbare naturområd­er når utbygging vurderes. I små lokalsamfu­nn kan interesser fra utbyggere sette lokalpolit­ikere og administra­sjon under et stort press. Da er det viktig å ha tydelige nasjonale føringer som gir lokalsamfu­nn reelle muligheter til å regulere på en klok måte.

Uberørt natur gir bo- og livskvalit­et for innbyggere, samt sikrer gode levekår for fugle- og dyrelivet. Disse verdiene må bli aktivt ivaretatt og konsesjone­r til vindkraft må vaere basert på at de respektere­s.

Agder Venstre er positive til utbygging av fornybar energi, men mener at uberørt natur i størst mulig grad må ivaretas.

Ny kraftprodu­ksjon bør påføre naturen et minst mulig fotavtrykk. Derfor mener Agder Venstre at kraftprodu­ksjon basert på vind primaert bør skje til havs.

En satsning på havvind kan gi store inntekter til Norge, sikre bruk av viktig kompetanse i offshorena­eringen og bidra til et mer klimavennl­ig Europa.

Agder Venstre vil:

Ha en helhetlig plan for utbygging av vindturbin­er i Norge.

Ta vare på uberørt natur. Satse på kraftprodu­ksjon basert på vind til havs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway