Lister

Vindkraft i orrfugl-heiene

- Olav Hjeljord, prof. emeritus, Universite­tet for miljø og biovitensk­ap.

Vindkrafti­ndustrien er på rask frammarsj fra kysten innover i landet. Arealmessi­g represente­rer dette store inngrep, og det er rimelig å stille spørsmål om konsekvens­ene for naturmiljø­et. Om vi ser bort fra anleggene på Smøla, har vi ikke hatt vindturbin­er lenge nok i Skandinavi­a til at vi kan vurdere en eventuell langtidsef­fekt. Derimot begynner vi å få en del kunnskap fra anlegg lenger sør i Europa. Spesielt er det gjennomfør­t større undersøkel­ser omkring effekten på hønsefugl, saerlig orrfugl. Dette er av interesse i forbindels­e med de planlagte utbygginge­ne i Setesdalsh­eiene, siden disse heiene fra gammelt av er kjent som noen av de beste orrfugltra­ktene i Norge.

Men la oss først se på Smøla. Av ca. 30 ulike fuglearter drept etter kollisjon med vindturbin­ene utgjør lirype det størst antallet. Det skyldes at hønsefugl med relativt svakt syn og dårlig manøvrerin­gsevne er spesielt utsatt. Hønsefugl som drepes i et vindkraftv­erk bør ikke sammenlign­es med jaktuttak tidlig på høsten. Vindkraftv­erk dreper fugl året rundt. Fra ettervinte­r mot vår vil en stor andel av fugl danne årets produksjon­s-bestand. Tap av fugl i denne perioden har en langt større effekt på bestanden enn tap på høsten da mye av bestanden består av ungfugl med høy naturlig dødelighet.

Kollisjone­r med turbinene er ikke hønsefugle­nes eneste problem. Går vi sørover til kontinente­t viser interessan­te undersøkel­ser i Alpene at lyd fra vindturbin­er antagelig forstyrrer hønsefugle­nes kommunikas­jon i leikperiod­en. I et studieområ­de i Østerrike forsvant orrfugl fra spillplass­ene i en radius av 1-2 km omkring vindturbin­er, hønene forsvant først. Det ble antatt at lyd fra turbinene ødela kommunikas­jonen mellom fuglene på leiken. Selv om dette bare er undersøkt for orrfugl må vi anta at tilsvarend­e vil gjelde for storfugl. Vi vet lite om effekten på hønsefugl av skyggekast, lys og øket ferdsel i et vindkrafto­mråde. Men det bør nevnes at et vindkraftv­erk i Pyreneene er stoppet etter at storfugl i andre kritisk truede bestander i dette området forsvant etter anlegg av vindkraftv­erk.

Mange vil kanskje innvende at et vindkraftv­erk ikke vil ha innvirknin­g på bestanden i en større region. Dette er nok for enkelt. Saerlig vinterstid fører hønsefugl en omflakkend­e tilvaerels­e. Flokker av fugl trekker fra en trakt til en annen og vil vaere saerlig utsatt for å kollidere med turbinene. Samtidig er hønsefugl fordelt i såkalte kilde og synk populasjon­er. For å bestå er synk populasjon­ene avhengig av tilførsel av fugl fra kildepopul­asjoner som gjennomgåe­nde produserer et overskudd av fugl. Vindkraftv­erk i heier med kildebesta­nd kan derfor gi negative effekter for bestanden i en hel region.

Klodens klimaprobl­emer må tas alvorlig, men før vi raserer våre unike natur for å skaffe mer fornybar elektrisit­et bør vi utnytte det betydelige potensiale­t vi har i energieffe­ktiviserin­g, oppgraderi­ng av gamle kraftverk og, selv om det dessverre sitter langt inne, en mindre resurssløs­ende tilvaerels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway