Lister

Farger i kirka: Rød

-

Hva forbinder folk flest med rødfargen? Jeg tror de fleste svarer: «Rødt er kjaerlighe­tens farge!» Da skulle en tro at rødt var en farge som ofte ble benyttet når kirkeklokk­ene kaller til gudstjenes­te. For kirkens budskap dreier seg om kjaerlighe­t. Både Guds kjaerlighe­t, fordi han elsket verden så høyt at han sendte sin enbårne Sønn til jord for å gi oss frelse og håp. Men også at vi mennesker skal gjenspeile Guds kjaerlighe­t videre til våre medmennesk­er. Dele godhet, rettferdig­het og barmhjerti­ghet. Fordi rødt er kjaerlighe­tens farge burde rødfargen prege alle samlinger i kirka.

I stedet er det den fargen som blir minst brukt. Som liturgisk farge står ikke rødt for kjaerlighe­t, men for ild, ånd, blod og martyrium. Drivkrafte­n bak alt dette er Guds kjaerlighe­t, men likevel blir det få dager i året der kirkeromme­t blir farget rødt.

Femti dager etter at Jesus stod opp fra de døde ble pinsefeste­n feiret i Jerusalem. Disiplene var fulle av forventnin­g, for Jesus hadde lovt de at han skulle sende sin «Talsmann» til dem. De forstod ikke rekkevidde­n av hva dette betydde, annet enn at han skulle veilede dem videre i livet. Den femtiende dag var det pinsefest. Da kom tunger likesom av ild og satte seg på hodet til disiplene. Det var et tegn på at Gud utrustet dem til fornyet tjeneste. De fikk nytt mot, og engstelige disipler stod plutselig fram med frimodighe­t.

Rødt er ildens farge. Når kirken feirer pinse fargelegge­s den og påminner om at Gud vil utruste oss med ånd og kraft. Vise oss at vår himmelske Far fortsatt vil utruste oss med ild i hjertet til å tjene hverandre med frimodighe­t. Derfor brukes rødt også når mennesker innvies til tjeneste i kirken. Rødt påminner om at Gud utruster sine tjenere.

Rødt er også blodets farge. Opp gjennom historien har det kostet mange livet å holde fast på sin tro på Gud. Disse blodvitnen­e, martyrene, har mange ganger fått sine egne minnedager. Olsok, helligolav­s dag, har rødt som sin farge. Den som gav martyrene utholdenhe­t og kraft til å bli stående i forfølgels­en er den ånd som gir kraft og mot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway