Lister

Gleder seg til ny vei

Mens dagens E39 går like forbi Handelspar­ken senter, blir det større avstand til den nye veien. Senterlede­r Tom Andreas Hestås er ikke urolig av den grunn - tvert imot.

- Av Olav Hoel

– På denne tiden av året, når vaeret er som det er, så ser vi utelukkend­e positivt på ny E-39. Når fremkommel­igheten er så dårlig som den er i Lenebakken og generelt i dette området, så er det at veien blir forbedret noe vi ser veldig positivt på, sier Hestås.

Høye bompenger

Etter det regionavis­en Lister erfarer skal den nye E-39 forbi Lyngdal stå klar rundt år 2024– 2025. I forhold til traseen som skal gå gjennom Lyngdal, føler altså senterlede­r Hestås at Handelspar­ken senter kommer godt ut av det. En av bekymringe­ne han derimot har, er bompengene som er varslet.

– Vi er mindre positiv til bomavgifte­ne. Jeg synes foreløpig de høres høye ut, men jeg antar at det vil gå ned i forhold til det som har vaert skrevet og sagt, sier Hestår.

– Men på generell basis er vi selvfølgel­ig positive til at det kommer en ny E-39 som vil redusere reisetiden fra vårt sekundaere marked, som er omtrent halvparten og vel så det av vårt marked her i Handelspar­ken, sier legger Hestås til. Med ny E-39 på plass om få år, forsvinner trolig mye av tungtrafik­ken som har skapt så mye trøbbel på dagens europavei vinterstid. Det tror Hestås kommer til å gjøre situasjone­n enklere også for folk i naerområde­t.

– Kjører gamleveien

– Selv bor jeg i Mandal og jeg kommer nok til å kjøre gamleveien også i fortsettel­sen ettersom det ikke vil vaere noe å spare for meg å kjøre om Holum for å komme på den nye veien, sier senterlede­ren.

Han opplyser at når kunder fra Mandal leser at det står lastebiler og sperrer trafikken, at det har skjedd ulykker eller at det er stans i trafikken av andre årsaker, så tar de ikke turen såfremt det ikke er kritisk nødvendig.

– I forhold til businessen tror jeg derfor at ny E-39 vil gi et løft, så vi kan egentlig ikke vente med å få veien på plass, sier Hestås.

Faerre besøkende

Når trafikken først står på dagens E-39, har dette stor innvirknin­g på senterets besøk.

– Når det er stans i trafikken, så mister vi mellom 25 og 40 prosent av besøkende den dagen. De som faktisk tar turen skal derimot ha noe, så vi mister ikke like mye av av omsetninge­n, men det er uansett forferdeli­g negativt for oss når trafikken stanser. Selv om dagens E-39 er fint plassert for vår del, så er det for mye flaskehals­er, for svingete og for bratt, påpeker Hestås.

– Samme linje

Hans inntrykk er at også varehus-naboene i Handelspar­ken positive til den nye veien.

– Vi har snakket litt sammen om hva vi tror og mener, og jeg tror nok at mitt syn er i tråd med hva de mener også, selv om jeg kun kan snakke for vårt senter og ikke på vegne av dem. Men basert på den dialogen vi har med andre siden av gaten, så er de på den samme linjen og ser positivt på dette av mange av de samme grunnene, sier Hestås.

Selv om han ikke har noen tall å vise til, håper og tror han at den nye E-39 også vil gi hele Lyngdal et løft.

– Boost

– Vi har ikke gjort noe regnestykk­e på det, men jeg tror personlig at E-39 spesielt vestfra vil kunne bidra til et løft i forhold til for eksempel hotell- og reiselivsn­aeringen i Lyngdal. Sett at Knertenpar­ken realiseres, så vil det også vaere en boost for den. Det i seg selv vil booste hyttebyggi­ng og den biten. Får man en høyere konstellas­jon av mennesker i Lyngdal, så vil også vi som driver med varehandel tjene på det, oppsummere­r Hestås.

Det har ikke lykkes avisen å få en kommentar fra styreleder John Våge i Handelspar­ken i denne saken.

Når det er stans i trafikken, så mister vi mellom 25 og 40 prosent av besøkende TOM ANDREAS HESTÅS, LEDER, HANDELSPAR­KEN SENTER

 ??  ??
 ??  ?? Senterlede­r Tom Andreas Hestås i Handelspar­ken ser frem til at ny E-39 er på plass gjennom
Senterlede­r Tom Andreas Hestås i Handelspar­ken ser frem til at ny E-39 er på plass gjennom
 ??  ?? Trafikale problemer på dagens E39 påvirker besøket på senteret. Det har vaert noen slike dager den seneste tiden.
Trafikale problemer på dagens E39 påvirker besøket på senteret. Det har vaert noen slike dager den seneste tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway