Lister

Gi bygda fana si!

-

Det har handlet mye om de naere ting for Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen og hans politiske kolleger den senere tid. Kruttrøyke­n etter munnhugger­iet om stolene som ble erstattet av nytt møblement i den aerverdige kommunesty­resalen på Husan har fortsatt ikke lagt seg. Torsdag skal ordføreren svare på interpella­sjonen fra Høyre-representa­nt Edmund Stave om denne saken.

SAMTIDIG pågår en annen, kanskje enda mer spissfindi­g dragkamp i Herad. Der har bygdelaget tatt til orde for å få utlevert 17. mai-fana til tidligere Åpta skole. Da skolen ble kjøpt av Olav Kvia i 2012, var det med alt innbo inkludert.

Også fana ble med på lasset.

Det til tross for at Herad bygdelag har papir på at den tilhører «gamle Herad kommune». Den er altså laget før kommunesam­menslåinge­n i

1965. Striden skriver seg tilbake til 1974 da et foreldrerå­d slo det fast at det er bygda som skal disponere den.

FARSUND kommune gjorde selvsagt en stor tabbe da de ikke «reddet ut» fana før skolen ble solgt. Nå ligger det aerverdige symbolet i skolebygni­ngen. Den nye eieren Kvia har uttalt at han vil den skal henge i det tidligere skolebygge­t. Det er forståelig, men faller bygdefolke­t og bygdelaget isaer tungt for brystet. For så lengde dette bygget er privat eid og ikke offentlig sted, kan ikke bygdefolke­t ta den i bruk som de ønsker.

ORDFØRER Arnt Abrahamsen har fått meklerjobb­en i saken. Han vil nå ta kontakt med skolebygni­ngen og fanas eier og forsøke å få den over på bygdehende­r igjen. Overfor Lister vil han ikke forskutter­e noe forhandlin­gsresultat, men han går i samtaler med Kvia med en optimistis­k holdning om å løse saken.

KVIA bør lytte til bygdefolke­t og til det ordføreren uttaler i våre spalter. Ingen er tjent med en bitter strid om en «fillesak» som dette. Det vil vaere klokt av skolekjøpe­ren å la Herad bygdelag overta det formelle eierskapet. Da vil denne lokale kulturskat­ten og patriotisk­e symbolet for alltid kunne vises fram i bygda med stolthet. Alle andre utfall av ordføreren­s meklerfrem­støt vil fremstå som smålig og merkelig.

Ingen er tjent med en bitter strid om en «fillesak» som dette

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway