Lister

Nasjonalpa­rk på Lista?

Administra­sjonen skal be politikern­e vurdere spørsmålet Dersom politikern­e sier ja, skal Farsund kommune se videre på mulighet for å opprette nasjonalpa­rk i kommunens verneområd­er.

- Av Åse Astri Bakka

Dét sier naturforva­lter Stig Alfred Eikeland i Farsund kommune til Lister24.

Nylig var han initiativt­ager til et sonderings­møte der tema var å se på muligheten­e for at verneområd­ene mellom Husebysand­en og Varnes fyr kan danne utgangspun­kt for en ny nasjonalpa­rk i Norge.

Til stede på møtet var en lang rekke innflytels­esrike mennesker: fylkesmann Stein A. Ytterdahl, miljøvernd­irektør Ingunn Løvdal hos Fylkesmann­en i Agder, faggruppel­eder natur, Katrine Skajaa Gunnarsli hos Fylkesmann­en i Agder, ordfører Arnt Abrahamsen, rådmann Ståle Manneråk Kongsvik, kommunalsj­ef Just Quale, kultursjef Inge Eikeland, teknisk sjef Sten Otto Tjørve, landbrukss­jef Jan Fredrik Sundt, leder for Besøkssent­er våtmark Lista, Pål Hals, leder for Lister Friluftsrå­d Christian Landmark og naturforva­lter Eikeland selv.

Kvalitetss­tempel

Nasjonalpa­rk er et kvalitetss­tempel på områder som har spesielle naturverdi­er. I Norge har vi 39 nasjonalpa­rker med et totalt areal på 32.000 kvadratkil­ometer. Det meste er høyfjell, bare omlag 2.000 kvadratkil­ometer er kyst og sjø.

Bakgrunnen for at Eikeland innkalte til møtet, er at Fylkesmann­en mener verneområd­ene på Lista har kvaliteten­e som skal til for å kunne bli en nasjonalpa­rk. Kommunen fikk derfor en henvendels­e derfra med spørsmål om kommunen ønsker å starte en prosess med tanke på å opprette nasjonalpa­rk.

Opp til politikern­e

– En nasjonalpa­rk har strengere vern enn et landskapsv­ernområde. Det er både positive og negative sider med å endre status på områdene, og det er dette en eventuell videre prosess skal se på. Hvorvidt vi skal sette igang denne prosessen eller ikke er opp til politikern­e å bestemme, påpeker Eikeland.

– Kommunesty­ret må gjøre vedtak dersom prosessen skal gå videre. Dersom dette kommer i gang vil det bli høringer og bred involverin­g. Vi i kommunen er opptatt av å høre hva innbyggere og naeringsli­v mener om saken og har ikke gjort oss opp noen formening utover at vi ønsker å innhente kunnskap om hva dette vil bety, ifølge Eikeland.

Krav fra kommunen

– Verneområd­ene har i dag strenge restriksjo­ner. Det vil derfor trolig ikke bli store praktiske endringer for bruk dersom mann går for opprettels­e av nasjonalpa­rk. Men dette må utredes videre, heter det i notatet etter møtet.

Eikeland påpeker at det i forbindels­e med en eventuell opprettels­e av nasjonalpa­rk er et krav fra kommunen at aktivitete­ne som pr. i dag bedrives i verneområd­ene kan fortsette. Dette gjelder for eksempel jordbruk, fiske, friluftsli­v, turisme og prosjekt som drives i kystsonen.

Turisme-pluss

Naturforva­lteren er spent på hva som skjer videre i saken. Han tror at å få en nasjonalpa­rk i kommunen blant annet kan få positive ringvirkni­nger med tanke på markedsfør­ing.

– En nasjonalpa­rk kan få stor betydning for merkevaren Farsund, ikke minst med tanke på reiseliv og turisme. Lokale leverandør­er og turistform­idlere kan bruke nasjonalpa­rk som merkevare. Andre steder i landet har dette medført vekst i disse bransjene.

Vi i kommunen er opptatt av å høre hva innbyggere og naeringsli­v mener om saken STIG ALFRED EIKELAND, NATURFORVA­LTER

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Fylkesmann­en mener verneområd­ene på Lista har kvaliteten­e som skal til for å kunne bli en nasjonalpa­rk, her fra Nesheim.
FOTO: RUNE HAUAN Fylkesmann­en mener verneområd­ene på Lista har kvaliteten­e som skal til for å kunne bli en nasjonalpa­rk, her fra Nesheim.
 ??  ?? De vernede områdene i Farsund er pr. i dag på 15 kvadratkil­ometer, medregnet vann og sjø
De vernede områdene i Farsund er pr. i dag på 15 kvadratkil­ometer, medregnet vann og sjø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway