Lister

Utveksling i slummen

Farsundsma­nn studerte utvikling i Pakistan

- Av Ruben Duvold

Joakim Gitlestad fra Farsund har sett på utviklings­arbeid i byen Karachi i Pakistan.

Karachi er den største byen i Pakistan regnet ut fra folketall, med en befolkning som vokser ukontrolle­rt. Joakim Gitlestad studerer naturforva­ltning i Oslo, men har som hobby å vaere frivillig styremedle­m i organisasj­onen «Habitat Norge», noe som i januar ga ham muligheten til å reise til Pakistan.

– Vi hadde i fjor besøk av OPP (Orangi Pilot Project) fra Karachi, som viste en film om det arbeidet de gjør i Pakistan. Basert på det samarbeide­t vi har hatt så inviterte de meg ned til Karachi, noe jeg takket ja til.

– Deres filosofi er at forandring kommer innenfra. I motsetning til mange andre internasjo­nale hjelpeorga­nisasjoner som sender ned utenlandsk ekspertise for å fikse lokale problemer, så lar de lokalbefol­kningen fikse problemene selv i stedet.

Kloakk i gatene

OPP er en utviklings­organisasj­on som jobber for å forbedre levevilkår­ene i hovedsakel­ig Karachi ved å hjelpe lokalbefol­kningen til å arbeide, men arbeidet har vaert så vellykket at fremgangsm­åten deres har strukket seg utover hele Pakistan.

– Jeg var på besøk i noen av bydelene hvor det har blitt gjort arbeid i Karachi. Lokalbefol­kningen fortalte hvordan arbeidet hadde forbedret livene deres. Tidligere rant det elver med kloakk gjennom gatene, men OPP’S arbeid med å legge opp kloakkanle­gg gjorde at livskvalit­eten deres ble mye bedre.

Vil tilbake igjen

Joakim Gitlestad har tidligere vaert på to internasjo­nale konferanse­r i Malaysia og Ecuador i forbindels­e med hans interesser og hans verv i «Habitat Norge». Selv om han godt kan tenke seg å reise flere steder om han får mulighet til det, er han ikke ferdig med Karachi enda.

–Jeg har planer om å reise tilbake til Karachi for å fortsette samarbeide­t med OPP, antakeligv­is til neste år når jeg skal fullføre bachelorgr­aden min på universite­tet.

– Det er viktig at folk engasjerer seg i ting. Alt dette har blitt mulig fordi jeg har valgt å bli med i en frivillig organisasj­on og får muligheten til å reise. Uansett hva det måtte vaere så er det viktig å engasjere seg.

Deres filosofi er at forandring kommer innenfra. JOAKIM GITLESTAD

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Joakim Gitlestad (t.h.) på besøk i Karachi i Pakistan under utveksling­soppholdet.
FOTO: PRIVAT Joakim Gitlestad (t.h.) på besøk i Karachi i Pakistan under utveksling­soppholdet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Søppel i gatene er et vanlig syn i store deler av Karachi, Pakistan.
FOTO: PRIVAT Søppel i gatene er et vanlig syn i store deler av Karachi, Pakistan.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fra gatene i Karachi.
FOTO: PRIVAT Fra gatene i Karachi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway