Lister

Blende ord – glitrende kamuflasje

-

Fornybar energi, miljøvennl­ig, grønn og fremtidsre­ttet energi. Reduksjon av klimagassu­tslipp. Blendende ordbruk – og glitrende kamuflasje. I en tid der nyhetsbild­et drukner i «Solskjaert­abellen», realitystj­erners liv og pluss-saker om helse, sexliv og interiør i alle retninger, glir nyhetene om vindkraftu­tbygging stille og rolig forbi hvermannse­ns søkefelt.

Vår natur står i saerstilli­ng, og våre privilegie­r likeså. Vår folkesjel, vår kulturarv er synonymt med den storslåtte og utfordrend­e naturen som omgir oss. Norge er dype fjorder, bratte tinder og lunefulle fjell. Storslåtte heielandsk­ap, dype skoger. Ville elver, rikt dyreliv, blendende flora og fisk fra frådende hav til lumske fjellheime­r. Norge er også urørt natur, en sjeldenhet og en berikelse som stadig desimeres av kapitalens krefter.

Mens mediene koker av uvesentlig­heter, og kommentarf­eltene likeså, forsvinner nedbygging­en av Norsk natur stadig mer ubemerket inn i glemmeboka og «nyhetsfeed­er» over det ganske land. 37 prosent av vår gjenvaeren­de, urørte natur vurderes for vindkraft – godt over en tredjepart!(ref.: PAN)

Videre utregninge­r vil nok luke bort flere av områdene som mindre egnet, og det er ei heller sikkert at konsesjons­søknader blir godkjent over en lav sko. Like fullt, det er skremmende å lese om de stadige små og store biter av vår natur som raseres i jakten på miljøvennl­ighet.

Ei heller lokalt slipper vi unna den overhengen­de faren for utbygging og rasering. 38 prosent av Vest-agders urørte natur vurderes for utbygging. Grunneiere lokkes med lukrative kompensasj­oner for «sjenansen» turbinene vil bringe deres eiendommer. Viktige leveområde­r og trekkruter for folkekjaer­e arter som rype og skogsfugl står i fare for atter en gang få sine hjem og sin eksistens ofret på storkapita­lens alter, og sammen med dem en bråte fugler og dyr som beriker fjellet og skogene med deres tilstedeva­erelse.

Det er store og naermest irreversib­le inngrep som vurderes i jakten på drømmen om Norges status som Europas batteri. Anleggsvei­er skal sprenges inn i terrenget, turbiner skal rage som høye monumenter –og de tar som kjent livet av mang en fugl i sitt virke. Enkelte ser nok kortsiktig profitt og gevinst av prosjekten­e, lokalpolit­ikere drømmer om arbeidspla­sser, blomstrend­e naeringsli­v – enkelte vil kanskje se på inngrepene som tilrettele­gging for økt deltagelse i friluftsli­vet. Kan hende det drypper noen kroner på grunneiere, litt arbeid for lokale entreprenø­rer i anleggsfas­en og noen få årsverk til drift og vedlikehol­d i årene som kommer, men gevinsten forsvinner i lommene på investorer og kraftselsk­apene – med oss og vår utsatte natur som tapere.

Det er på tide å tenke seg om, trø på bremsene før det er for sent. Vindkrafte­n står i dag for i underkant av to prosent av vår fornybare energi. En opprustnin­g av våre eksisteren­de vannkraftv­erk hadde mettet en langt større andel av vårt, og Europas miljøkraft­behov, enn de få promillene vindkrafte­n kan tilfredsst­ille utenfor rikets grenser. I det store bildet koster det nok også mindre, isaer for våre unike omgivelser. La oss håpe på en fremtid, uten støyende turbiner og et landskap fylt med sår som aldri vil gro. Er vår urørte natur, med våre rettighete­r knyttet til friluftsli­vet, verdt å raseres for at våre politikere skal få tilfredsst­ille Brussel? Konsekvens­ene er mange, fordelene og argumenten­e for er skremmende få.

Med håp om et fortsatt rikt friluftsli­v i Norsk, urørt natur. Trond K. Mossmann,

Lyngdal Venstre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway