Lister

Konsert for utstøtte mødre

- Av Svein Morten Havaas

Den latviske pianisten Ilze Jaunzeme spiller til inntekt for utstøtte, unge mødre i Etiopia på Kirketorge­t i Farsund onsdag 13. februar.

Det er dameklubbe­n Inner Wheel Farsund som står som arrangør. De har gjennom flere år bidratt med penger til prosjektet som Det Norske Misjonssel­skap (NMS) driver i Addis Abeba i Etiopia.

– Det er et prosjekt som heter Fistula – Safe motherhood. I landlige strøk i Etiopia er det nemlig skikk og kultur at kvinner skal gå for seg selv – gjerne ut i skogen – når de skal føde. Det kan vaere unge jenter helt ned i 13-årsalderen, som er gitt til voksne menn.

Det er ikke sjelden at disse kvinnene mister barnet sitt – og enda oftere at de blir ødelagt nedentil. Kvinnene blir utstøtt og må leve for seg selv med alle sine plager, forteller Tove Jølle, som er president i Inner Wheel Farsund.

FISTULA-PROSJEKTET er et liknende arbeid som det fredsprisv­inneen dr. Mukwege driver i Kongo blant voldtatte kvinner.

– Mange av disse unge jentene er også brutalt behandlet av sine eldre menn, sier Jølle.

Fistula-prosjektet frakter jentene til Addis Abeba der de blir operert og får pleie. Etter hvert som flere og flere har blitt friske, har arbeidet også utviklet seg til å drive forebyggen­de arbeid. Det er utdannet jordmødre og opprettet helsestasj­oner.

– Da Ilze Jaunzeme fikk høre om dette prosjektet, ble hun svaert begeistret og ville svaert gjerne bidra. Det har ført til at vi har fått i stand onsdagens konsert. Vi er svaert takknemlig for at hun stiller opp på denne måten og håper at mange tar turen. Alle billettinn­tekter går uavkortet til Fistulapro­sjektet, forteller Jølle.

PIANISTEN Ilze Jaunzeme elsker å dele skjønnhete­n i musikken, samt å treffe medmennesk­er via musikk. Hun har gitt solokonser­ter i Norge, Tyskland, Latvia, Polen og Sverige.

I tillegg til sin solokarrie­re, er hun også godt inne i kammermusi­kkens verden, der hun spiller sammen med fioliniste­n Paula Šūmane og cellisten Agate Ozoliūa.

Ilze Jaunzeme har samarbeide­t med en rekke samtidskom­ponister. Som solist har hun spilt med Dresden Sinfoniett­a, Madona Festival Orchestra, samt Lviv kammerorke­ster. Hun har studert på det latviske musikkakad­emiet, der hun også har tatt sine master-eksamener.

Ilze Jaunzeme har også blitt tildelt the Latvian Ministry of Culture Award for Outstandin­g Achievemen­ts.

Vi er svaert takknemlig for at hun stiller opp på denne måten og håper at mange tar turen. ILZE JAUNZEME

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Pianist Ilze Jaunzeme fra Latvia opptrer til inntekt for utstøtte, unge mødre i Etiopia på Kirketorge­t i Farsund førstkomme­nde onsdag.
FOTO: PRESSEBILD­E Pianist Ilze Jaunzeme fra Latvia opptrer til inntekt for utstøtte, unge mødre i Etiopia på Kirketorge­t i Farsund førstkomme­nde onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway