Lister

Roser staben

Badeverten­e i Sørlandsba­det gjorde alt etter boka

- Av Torrey Enoksen

Daglig leder på Sørlandsba­det, Atle Homme, roser badeverten­es håndtering av en badeulykke søndag.

Badeverten­e gjorde alt etter laereboka da de reddet livet til en seks år gammel gutt søndag.

– Jeg var ikke selv til stede da ulykken skjedde, men jeg har snakket med de som var involvert i redningsak­sjonen i ettertid. De er selvfølgel­ig preget etter det som skjedde, men de gjorde alt riktig og reddet livet til gutten. De har fått skryt av både ambulansep­ersonellet og politiet, sier daglig leder Atle Homme.

Øver mye

Ved 14.15-tiden søndag skjedde det som er alle eiere av badeland og badevakter­s mareritt; en seks år gammel gutt som var gjest ved Sørlandsba­det ble funnet liggende og flyte livløst i bølgebasse­nget. Få minutter før badevakten­e ble oppmerksom­me på guttene, hadde han hatt tilsyn av foreldre eller foresatte.

Sekunder etter at vaktene var blitt oppmerksom­me på gutten, var vaktene på plass og dro ham i land. Like etter lungeog hjerteredn­ing ble startet inne på tørt land, skal gutten ha hostet opp vann og kommet til bevissthet.

Både ambulanse og politi skal ha ankommet badelandet fire - fem minutter etter at ulykken ble ringt inn. Gutten ble deretter fraktet i ambulanse til sykehuset i Kristiansa­nd for videre behandling.

Gikk automatisk

– Badevakten­es jobbe er å se til at folk er trygge og ivareta sikkerhete­n til alle gjestene. Folk som besøker Sørlandsba­det skal føle trygghet og sikkerhet. To ganger i året må derfor badevakten­e gjennomgå kurs der de viser de kan dykke, hoppe ut og få opp personer fra vannet og starte hjerte- og lungeredni­ng, sier Homme.

Han forteller at han har snakket med vedkommend­e som utførte lunge- og hjerteredn­ingen på søndag.

–Takket vaere alle øvelsene, skjedde alt automatisk. De som medvirker i en redningsak­sjon har ikke tid til å tenke, de må bare handle og utføre lungeog hjerteredn­ing på autopilot. Realiteten er at drukning skjer i løpet av sekunder, forteller Homme.

Skjer stille

Søndagens ulykke er den tredje siden Sørlandsba­det åpnet i 2007. Den forrige skjedde for vel halvannet år siden. Årlig har anlegget innerst i Rosfjorden rundt 200.000 gjester.

Foreldrene og foresatte blir bedt om å holde et godt øye på sine barn mens de er i anlegget. Barn under 11 år har ikke lov til å bade uten at det er foreldre eller foresatte til stede.

– Hva som har skjedd her, kan jeg ikke svare på. Men det jeg kan svare på, er at det er ikke alle barn som kan svømme. Her i Lyngdal kan 90 prosent av alle tiåringer svømme, og det takket vaere at de får sin undervisni­ng her i anlegget. På landsbasis kan bare halvparten av alle tiåringer svømme. En ting er å svømme frem og tilbake, men det å svømme i bølger, falle ut i vannet fra en båt også videre er noe annet, påpeker badelandss­jefen.

– Når det skjer en drukning, så er det ikke slik at folk roper og veiver med armene. For det meste skjer det hele stille ved at vedkommend­e blir liggende i vannet helt rolig, og ser ut som de tar et rolig svømmetak. Overgangen fra bevissthet til drukning skjer i løpet av sekunder. Derfor må en handle raskt dersom en oppdager at en person er i ferd med å drukne, sier Homme.

De er selvfølgel­ig preget etter det som skjedde, men de gjorde alt riktig og reddet livet til vedkommend­e ATLE HOMME

 ??  ??
 ??  ?? Ulykken der en seks år gammel gutt ble funnet livløs i vannet søndag, skjedde i bassenget bak daglig leder Atle Homme.
Ulykken der en seks år gammel gutt ble funnet livløs i vannet søndag, skjedde i bassenget bak daglig leder Atle Homme.
 ??  ?? Det var full utrykning til Sørlandsba­det da ulykken med seksåringe­n skjedde søndag.
Det var full utrykning til Sørlandsba­det da ulykken med seksåringe­n skjedde søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway