Lister

Hemmeligho­ld blir kritisert

Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen hevder det bare finnes én eneste e-post i Farsund 365-saken. Lister har kopi av flere og har bedt om innsyn i alt. Ordføreren kritiseres for manglende åpenhet.

- Av Mona Wikøren

Farsund kommune og ordføreren kritiseres for hemmeligho­ld av ordføreren­s kommunikas­jon i Farsund 365-saken.

Regionavis­en Lister har dokumentas­jon på at ordføreren har hatt omfattende e-postkorres­pondanse om Farsund 365, men får likevel ikke innsyn. Farsund kommune hevder det kun finnes én e-post.

Påstanden om ordføreren har hatt en agenda i Farsund 365-saken, lar seg verken verifisere eller avkrefte på grunn av at det ikke gis innsyn, og/eller at dokumenter har blir slettet.

Flere sentrale politikere reagerer på manglende åpenhet.

– Saksbehand­lingen må vaere transparen­t, hemmeligho­ld hører hjemme i andre politiske systemer som vi ikke ønsker å sammenlign­e oss med, sier formannska­psmedlem Edmund Stave (H).

Ba om generelt innsyn

Lister har ved flere anledninge­r skrevet om at vi har bedt om generelt innsyn i e-poster med Farsund 365 som tema. Det dreier seg om eposter til og fra ordføreren­s kontor for et år tilbake i tid fra 17. oktober i fjor. Det er også bedt om innsyn i ordføreren­s sms-er. Lister har kun fått innsyn i én e-post. Når det gjelder sms-er, er denne innsynbegj­aeringen fremdeles ubesvart.

Lister har klaget på manglende innsyn til Fylkesmann­en. Saken er fremdeles til behandling.

– Kan ha blitt slettet

– Vi har bare denne ene mailen. Den har dere fått innsyn i. Vi kjenner ikke til at andre mailer knyttet til det angjeldend­e tema skal vaere slettet. Samtidig kan ingen, verken arkiv eller saksbehand­lere, i noen saker stille garantier for at ikkejourna­lpliktige og ikke-arkivverdi­ge mailer ikke kan ha blitt slettet. Heller ikke kan det garanteres at dette nødvendigv­is huskes av hver eneste mail-bruker, skriver Farsund kommunes jurist, Anja Pettersen til Lister og Fylkesmann­en.

Lister har imidlertid dokumentas­jon på at det er blitt skrevet flere eposter som det ikke er gitt innsyn i. Dette gjelder blant annet e-postkorres­pondanse om flyttingen av turistkont­oret, som Farsund 365 har driftet, til Torvets Kolonial sommeren 2018. Ordføreren var også styremedle­m av Farsund 365 og må ha fått innkalling­er og styrerefer­ater i løpet av perioden.

Bekrefter sms-er

– Dette synes å vaere et mønster i Farsund 365-saken. Her har informasjo­n blitt holdt bevisst tilbake. Dette er alvorlig, også i et større perspektiv. Farsund Kommune må følge arkivlov og offentligh­etslov, sier Edmund Stave.

Innsynsbeg­jaeringen vedrørende ordføreren­s sms-er er ikke formelt behandlet i det hele tatt. Ordføreren har kun uttalt følgende til Lister:

– Sms-er er ikke det jeg bruker mest til kommunikas­jon.

Lister har spurt formannska­psmedlemme­r om de har kommuniser­t med ordføreren med sms eller e-post i Farsund 365-saken.

– Ordfører har to mobilnumme­r, og jeg har kommuniser­t med sms ved ved flere anledninge­r. Og flere mail også, selvsagt, sier Edmund Stave.

– Dette er ikke i tråd med gjeldende regler. Jeg forventer at ordføreren­s kontor og kommunen i sin helhet har åpenhet på sin agenda. Det er ingen unnskyldni­ng, og spesielt graverende at styremedle­mmer eller medlemmer i generalfor­samling ikke forstår dette, sier Beate Marie Johnsen (V).

Jeg har kommuniser­t med sms ved ved flere anledninge­r. EDMUND STAVE

 ??  ??
 ??  ?? Etter over fire måneder er Listers innsynsbeg­jaering i ordfører Arnt Abrahamsen­s e-poster og sms-er fremdeles ikke fullstendi­g behandlet.
Etter over fire måneder er Listers innsynsbeg­jaering i ordfører Arnt Abrahamsen­s e-poster og sms-er fremdeles ikke fullstendi­g behandlet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway