Lister

17 måneder i fengsel

Haegebosta­d-mann (38) dømt til 17 måneders fengsel

- Av Svein Morten Havaas

38-åringen fra Haegebosta­d er dømt til ett år og ni måneders fengsel for en rekke forbrytels­er, deriblant tyveri av en lastebil med en gravemaski­n på.

Fullbyrdin­gen av 90 dager av straffen er utsatt med en prøvetid på tre år. 190 dager kommer til fradrag fordi 38-åringen har sittet så lenge i varetekt.

Kristiansa­nd tingrett har også idømt ham en bot på 10.000 kroner, samt å betale 25.570 kroner i erstatning til et selskap som er blant de fornaermed­e i saken. En jaktkniv er også inndratt.

Gravemaski­n

Det mest spektakula­ere tyveriet Haegebosta­d-mannen er dømt for skjedde ved 03-tiden natt til mandag 17. juli 2017. 38-åringen tok seg da inn på anleggsomr­ådet til entreprenø­rfirmaet Terra Anlegg AS i Sørlandspa­rken i Kristiansa­nd. Der stjal han en Mercedes Atego lastebil og en gravemaski­n som befant seg på dette kjøretøyet­s lasteplan. Kjøretøyen­e tilhørte Terra Anlegg AS og en annen maskinentr­eprenør.

38-åringen kjørte med lastebilen og gravemaski­nen til Bjelland. Der fikk han gravemaski­nen av og gravde litt i en grushaug. Han klarte ikke å få maskinen opp på lasteplane­t igjen og etterlot den derfor før han kjørte videre til Marnardal stasjon. Der satte han en sprøyte amfetamin og tok toget videre til Egersund.

Haegebosta­d-mannen er også dømt for forsøk på å stjele en annen lastebil i Sørlandspa­rken i perioden 15. til 18. april 2017. Kjøretøyet ble forsøkt tyvkoblet, men 38-åringen lyktes ikke med dette siden strømmen var koblet ut.

Vinning

38-åringen har videre erkjent en del annen vinningskr­iminalitet, blant annet tyveri av en sykkel, sekk og vinsj fra Posten Norges godstermin­al i Sørlandspa­rken i Kristiansa­nd natt til 5. august 2017.

Natt til søndag 12. november 2017 stjal han fire overvåknin­gskameraer og en lyskaster tilhørende SSB Norden ved fylkeshuse­t i Kristiansa­nd. Samme natt brøt han seg inn i Fylkesmann­ens lokaler samme sted og tok med seg tre Pc’er og to høyttalere.

Han har også erkjent å ha overtatt en snøscooter som han visste var stjålet i oktober 2017.

Vill kjøring

Lørdag 4. desember 2017 var 38-åringen involvert i villmannsk­jøring ved Rom i Lyngdal. Han ble forsøkt stanset av en politibetj­ent med blålys og sirener, men unnlot å stoppe. I stedet spant og sladdet han av gårde på en smal gang- og sykkelsti i god fart. Han har forklart at han fikk panikk siden han ikke hadde førerkort. Den uaktsomme kjøringen er erkjent.

38-åringen er også dømt for å ha kjørt en motorsykke­l i amfetaminr­us 8. juli i Kristiansa­nd i fjor. Motorsykke­l hadde han selv stjålet.

Torsdag 28. juni i fjor unnlot han også å stanse for politiet i Marnardal. Da forsøkte han også å presse en politibil av veien for å hindre pågripelse.

Mangler respekt

Dommen omfatter også en rekke narkotikaf­orbrytelse­r, både oppbevarin­g og bruk av stoff. Han dømmes nå for to nye tilfeller av kjøring i påvirket tilstand, fire kjøringer uten gyldig førerkort og flere andre brudd på vegtrafikk­loven. Det er mannens tiende dom for kjøring i påvirket tilstand og hans 13. strafferea­ksjon for kjøring uten gyldig førerkort.

– Tiltalte viser ved sin adferd en total mangel på respekt for de trafikksik­kerhetshen­syn denne loven skal ivareta, skriver rettens leder, tingrettsd­ommer Lillian Skranefjel­l.

Hun hadde med seg Jorunn Fure og Jørgen Birkenes som sivile meddommere.

I dommen bemerkes det at brukstyver­ier av lastebiler og gravemaski­ner gjelder store verdier og medfører betydelig uleilighet og økonomisk tap for den naeringsdr­ivende som rammes.

Tilsto mye

Tiltaltes uforbehold­ne tilståelse av flere av forholdene er vektlagt i formildend­e retning ved straffeutm­ålingen. Det foreligger ikke andre formildend­e omstendigh­eter. At saken har tatt lang tid for å få til retten skyldes at en hovedforha­ndling våren i fjor ble utsatt fordi 38-åringen skulle gjennomfør­e en personunde­rsøkelse med tanke på narkotikap­rogram. Han møtte ikke opp til dette. En ny slik undersøkel­se ble ferdigstil­t i januar i år. Haegebosta­d-mannen ble da ikke funnet egnet for narkotikap­rogram.

Politifull­mektig Henrik Bjugan Hegdahl var aktor i saken. 38-åringens forsvarer var advokat Gøran Møller-christians­en.

Tiltalte viser ved sin adferd en total mangel på respekt for de trafikksik­kerhetshen­syn denne loven skal ivareta. TINGRETTSD­OMMER LILLIAN SKRANEFJEL­L

 ?? FOTO: LEVERANDØR­EN ?? Det var en gravemaski­n av denne typen - en Volvo ECR25 minigraver - som befant seg på lasteplane­t da 38-åringen fra Haegebosta­d stjal en lastebil i Kristiansa­nd og kjørte til Bjelland med den.
FOTO: LEVERANDØR­EN Det var en gravemaski­n av denne typen - en Volvo ECR25 minigraver - som befant seg på lasteplane­t da 38-åringen fra Haegebosta­d stjal en lastebil i Kristiansa­nd og kjørte til Bjelland med den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway