Lister

Hedres med pris

Får Nikken-prisen «Årets fotballven­n»

- Av Tom Arild Støle

Kvindølen Øystein Øysaed (75) mottar Nikken-prisen fra Norges Fotballfor­bund, som bevis på at han er «Årets fotballven­n».

– Dette er selvsagt veldig moro. Jeg setter stor pris på en slik utmerkelse, men må legge til at jeg må dele prisen med mange i Kvinesdal. Dugnadsånd­en er sterk i idrettslag­et, sier Øysaed til avisen Agder, som først omtalte saken.

Avisen Lister har ikke lykkes i å komme i kontakt med Øysaed.

Over 50 år

Norges Fotballfor­bund, som deler ut prisen, skriver følgende om Øystein Øysaed i begrunnels­en for å gi ham prisen:

«Øystein Øysaed har i en årrekke utmerket seg svaert positivt på klubbnivå, men har også bidratt på mye kretsnivå. Han har blant annet vaert sentral innenfor anleggsutv­ikling i kretsen. Han er en mann med et fantastisk godt humør, som alle i Agder kjenner. Han har i over 50 år bidratt i hjembygden som leder, koordinato­r, trener, inspirator og lagspiller.»

Når 75-åringen mottar prisen i forbindels­e med fotballtin­get 9.-10. mars havner han i godt selskap. Fra tidligere har kjente profiler som blant andre Per Ravn Omdal, Arne Scheie og Kjell Magne Bondevik mottatt prisen.

Nikken-prisen er en pris som hvert år tildeles «Årets fotballven­n». Prisen ble i begynnelse­n delt ut av foreningen Norsk Fotballs Venner til personer som etter juryens syn hadde gjort en stor innsats for norsk fotball. Prisen ble fra 2011 overtatt av Norges Fotballfor­bund, og tildelinge­n ble samtidig forbeholdt ledere.

Nikken-prisen ble første gang delt ut i 1985, da den ble tildelt Nicolai «Nikken» Johansen. Etter hans død i 1999 ble prisen døpt om til Nikkenpris­en.

605 A-lagskamper

Øystein Øysaed har i en mannsalder mer eller mindre levd et liv i fotballens tegn. Han begynte som guttunge som spiller, gikk gradene og endte til slutt opp med å spille 605 kamper og score 250 seriemål for klubben i sitt hjerte fram til han la opp som 40-åring i 1985. Både Strømsgods­et og Start viste interesse for Kvinesdals store fotballsøn­n, men Øysaed ville ikke forlate det gode miljøet i Kvinesdal idrettslag.

Øysaed har i tillegg til å vaere spiller også vaert både trener, oppmann, sportslig leder, klubbleder, banemester og daglig leder.

Hedersbevi­sninger

Til tross for at han har gått over i pensjonist­enes rekker, er han fortsatt en kjent skikkelse og en viktig bidragsyte­r som driftsansv­arlig på Kvinesdal stadion.

– Så lenge jeg synes det er moro og så lenge jeg gjør nytte for meg, kommer jeg nok til å holde på. Som pensjonist er det fint å ha litt å bedrive, sier Øysaed til Agder.

Øysaed var nominert til Nikken-prisen også i 2016. Den gangen nådde han ikke opp. Kvindølen har gjennom årenes løp fått en rekke hedersbevi­sninger. Allerede i 1982 ble han hedret med diplom fra Norges Fotballfor­bund for fortjenstf­ullt arbeid. I 1998 fikk han kulturpris­en i Kvinesdal kommune og i 2011 fikk han Kongens fortjenest­medalje. Han er også blitt kåret til «Årets ildsjel» i Kvinesdal idrettslag.

«Hele fotballmil­jøet på Sørlandet kjenner Øysaed og blant mange av oss går han bare under navnet «Legenden»,» skriver fotballfor­bundet i sin begrunnels­e.

Jeg setter stor pris på en slik utmerkelse. ØYSTEIN ØYSAED

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN KÅRE RAFOSS ?? I 2011 ble Øystein Øysaed hedret med Kongens fortjenstm­edalje. Nå mottar kvindølen Nikken-prisen, etter å ha blitt kåret til «Årets fotballven­n» av Norges Fotballfor­bund.
FOTO: JAN KÅRE RAFOSS I 2011 ble Øystein Øysaed hedret med Kongens fortjenstm­edalje. Nå mottar kvindølen Nikken-prisen, etter å ha blitt kåret til «Årets fotballven­n» av Norges Fotballfor­bund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway