Lister

Må sone for promillekj­øring

21 dagers fengsel og 75.000 kr i bot

- Av Svein Morten Havaas

En 65 år gammel Farsund-mann er dømt til 21 dagers fengsel for å ha kjørt bil med en promille på minst 1,57.

Lister tingrett har også idømt mannen en bot på 75.000 kroner og til en tilvaerels­e uten førerkort i to år. Han avlegge full ny førerprøve om han vil ha «lappen» igjen. Saksomkost­ninger på 2.000 kroner er også idømt. Straffen er som foreslått av aktor, politiadvo­kat Kaja Michaelsen, med unntak av botens størrelse som er 10.000 høyere enn hennes forslag.

Vinglete kjøring

Det var midt på formiddage­n lørdag 12. mai i fjor at 65-åringen promillekj­ørte mellom Amfi Farsund og sitt hjem på Lista. Retten har lagt avgjørende vekt på forklaring­en til et kvinnelig vitne som kjente igjen tiltalte inne på Vinmonopol­et i Farsund og som fikk inntrykk av at han var beruset. Hun gikk samme vei som ham ut til parkerings­plassen hvor han satte seg inn i en bil og kjørte. Kvinnen kjørte etter tiltalte mot Lista og har forklart at han allerede i rundkjørin­gen ved Farøy kjørte på en slik måte at flere biler tutet på ham.

Underveis vinglet tiltaltes bil periodevis fra side til side, også over midtstripe­n og kantstripe­n i eget kjørefelt. Han kjørte slik at motgående biler blinket med lysene når han beveget seg over midtstripe­n.

Over 2 promille

Vitnet tenkte at tiltalte måtte enten vaere beruset eller syk og stoppet derfor for å ringe politiet. Da hun senere observerte tiltaltes bil utenfor hans hjem, ringte hun igjen til politiet og opplyste om dette, samt om bilens kjennetegn.

Politiet rykket ut til 65-åringens hjem. Der fremsto han som beruset. Han var blank i øynene og nølende i talen. Mannen nektet for promillekj­øring da han ble konfronter­t med dette. Han sa at han kun hadde vaert hjemme den dagen, spist pizza og tatt seg en øl.

Da han blåste i alkometere­t viste dette en promille på 2,15. Blodprøve tatt av ham senere samme dag viste en promille på over 2 i blodet.

Ikke trodd

65-åringen har nektet straffskyl­d og hans forsvarer, advokat Berit Knudsen, ba om full frifinnels­e i retten. Mannen forklarte selv i retten at han ville teste bilen sin for sesongen - både bremser, lys og styring - og at det var årsaken til den vinglete kjøringen over «Radioslett­a». I retten hevdet han at han begynte å drikke alkohol da han kom hjem. Han erkjente i retten at han i perioder nok har et alkoholpro­blem og at han var inne i en slik «periode» på det aktuelle tidspunkte­t. Han hadde drukket jevnlig i en uke i forkant av hendelsen, men understrek­et at han aldri kjører bil når han har drukket. Han er også påpasselig med kjøring dagen etter alkoholinn­tak.

Retten er overbevist om at tiltalte kjørte i påvirket tilstand med en påvirkning­sgrad på minst 1,57 promille. Retten mener han ikke kan ha inntatt de mengdene alkohol etter kjøreturen slik han har forklart.

En overlege ved Oslo universite­tssykehus, som forklarte seg i retten som sakkyndig, slår fast at han må ha hatt en blodalkoho­lkonsentra­sjon på minst 1,57 og mest sannsynlig i overkant av 1,6 promille under kjøreturen.

– Fare for andre

65-åringen er tidligere ustraffet. Både allmennpre­ventive og individual­preventive hensyn står sterkt ved utmålingen av straff ved kjøring i ruspåvirke­t tilstand, slår retten fast. I skjerpende retning vises det til at kjøringen skjedde over en strekning på rundt tre mil på en hovedvei en lørdag formiddag på en tid på døgnet hvor det normalt er mange trafikante­r både i bykjernen og ellers.

– Kjøringen medførte også økt fare for andre trafikante­r, skriver tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n, som hadde Bjørn Morris Egenes og Hallfrid Os med seg som sivile meddommere.

 ??  ?? 65-åringen kjørte vinglete med bilen sin over «Radioslett­a». Lister tingrett har funnet det bevist at han hadde en promille på minst 1,57 under kjøreturen.
65-åringen kjørte vinglete med bilen sin over «Radioslett­a». Lister tingrett har funnet det bevist at han hadde en promille på minst 1,57 under kjøreturen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway