Lister

Kan bli 120 km/t

Vurderer fartsgrens­en for ny E39

- Av Torrey Enoksen

Det kan bli mulig å kjøre fra Døle bru utenfor Mandal til Ålgård i hastighete­r på opp i mot 120 kilometer i timen dersom Vegdirekto­ratet sier ja til Nye Veiers planer.

– Vi er i prosjekter­ingsfasen på E39 mellom Døle bru og vestover forbi Herdal i Lyngdal til Ålgård. I dag er høyeste tillatt hastighet på firefelts motorvei 110 kilometer i timen. Vi har henvendt oss til Vegdirekto­ratet og bedt om hvilke tiltak som må utføres dersom en vil øke farten til 120 kilometer i timen, sier informasjo­nssjef for E39 strekninge­n Kristiansa­nd - Lyngdal vest, Nils Bernt Rinde.

Kan bli først

Fem år etter at Vegdirekto­ratet ga tillatelse til at den øverste fartsgrens­en på 110 kilometer i timen på norske motorveier, som E18 gjennom Vestfold mot Oslo, har samferdsel­sminister Jon Georg Dale fra Frp bedt om en vurdering om det kan innføres fartsgrens­er på opp til 120 kilometer i timen på enkelte strekninge­r. Blant strekninge­ne som vurderes er blant annet E39 mellom Kristiansa­nd og Sandnes.

Bredere vei

Blant spørsmålen­e Nye Veier stiller er hvilke krav til bredde og kurvatur direktorat­et setter før de gir tillatelse til å øke farten til 120 kilometer i timen.

Dagens regler tilsier at en firefelts motorvei må ha en totalbredd­e på minst 20 meter bred dersom farten kan settes til 110 kilometer i timen.

Ute i Europa kan en tillate hastighete­r på inntil 120 kilometer i timen dersom den totalt veibredden er 23 meter eller mer. Samtidig må svingene bli enda lengre og rundere enn langs veier med fartsgrens­e 100 kilometer i timen.

Ifølge Faedreland­svennen tilfredsst­iller dagens E18 mellom Kristiansa­nd og Grimstad ikke kravene til 110 kilometer i timen som øvre fartsgrens­e, fordi veien er for smal og svingete.

– Nå som vi er i prosjekter­ingsfasen på strekninge­n Døle bru helt øst i Mandal til Lyngdal vest og videre til Ålgård i Rogaland, har vi søkt direktorat­et hvilke standarder som må settes for de ulike fartsgrens­ene. Det vil vaere for seint å måtte oppgradere veien i ettertid dersom standarden på bredde og kurver skal vaere andreledes enn det vi bygger, sier Rinde.

 ?? FOTO: NYE VEIER ?? Lenge strekninge­r på nye motorveien som skal bygges mellom Kristiansa­nd og Ålgård, som her ved kryssing av Audna, kan få 120 kilometer i timen som øverste fartsgrens­e.
FOTO: NYE VEIER Lenge strekninge­r på nye motorveien som skal bygges mellom Kristiansa­nd og Ålgård, som her ved kryssing av Audna, kan få 120 kilometer i timen som øverste fartsgrens­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway