Lister

Konkurrans­esamfunnet

-

Har du tenkt på at i mange av de planene vi legger, konkurrere­r vi med andre? Den som søker en jobb, vil nesten alltid konkurrere mot noen, og håpe på å bli vurdert som den fremste. Den som tildeles en skole-, studie- eller laerlingep­lass, har veldig ofte – uten å tenke over det – trengt noen andre til side. Til de ulike posisjoner i arbeids- og samfunnsli­vet ønskes de som er best kvalifiser­t. Men så er det noen som stadig strever med å nå fram. Og noen kjenner at de har fått hevd på sisteplass i køen.

Når dette leses, befinner konfirmant­er fra de indre bygder seg i Jerusalem Vi skal blant annet besøke Betesda. Navnet betyr «Barmhjerti­ghetens hus». Ved denne dammen konkurrert­e på Jesu tid mange syke om – til visse tider – å bli førstemann uti. Det ga nemlig helbredels­e (Joh. 5). Syns du stedet fortjente sitt navn? Godt for den ene som rakk først. Vondt for de mange som tapte kappløpet, saerskilt for den ene hadde vaert syk i 38 år! Da Jesus kom, så han akkurat denne mannen, overså alt av køordning og konkurrans­ekultur, og helbredet ham. Og fra da av kunne Barmhjerti­ghetens hus baere sitt navn med rette. Konkurrans­esamfunnet er ikke barmhjerti­g. Men Guds barmhjerti­ghet er ny hver morgen. Jesus spør ikke om du er best, sterkest, raskest, frommest. Han stiller deg ikke bakerst i køen.

Jesu møte med den syke ved Betesda viser oss at veien til Gud er en annen enn gjennom konkurrans­e, spisse albuer og den sterkestes rett. Jesus møter deg ganske enkelt fordi han elsker deg, uten kvalifikas­joner.

Vi kommer vanskelig utenom en viss konkurrans­e i samfunnet vårt. Men det er godt at veien til Gud går gjennom Hans egen barmhjerti­ghet!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway