Lister

Kontroller­es sosialt

Flere innvandrer­e utsatt for negativ sosial kontroll

- Av Torrey Enoksen

Flere innvandrer­e utsettes for sosial kontroll. Det bekymrer Solveig Vatne og Gunn Anita Ødegård i NAV Lyngdal.

Lyngdølene må bli flinkere til å integrere de flyktninge­ne som blir bosatt, mener NAV.

I løpet av dette året vil 13 personer som har fått oppholdsti­llatelse i Norge tilbud om bosetting i Lyngdal. Det orienterte Nav-sjef i Lyngdal, Solveig Vatne om i kommunesty­remøtet sist uke.

– Jeg var helt overrasket over engasjemen­tet etter innlegget mitt i kommunesty­ret. Vi har tidligere innstilt på å bosette 75 flyktninge­r som har gått igjennom uten ett blunk. Nå ble det den debatten. Det snakkes en del om negativ sosialkont­roll innen enkelte miljøer. Det må det gjøres noe med, sier Vatne.

– Fra NAVS side ønsker vi at alle skal ha like muligheter i samfunnet. Da må alle vaere med og bidra. Det er ikke bare NAV og flyktningt­jenesten som kan integrere. Hele Lyngdal må vaere med og bidra. Idrettslag­et gjør en kjempejobb, det samme gjør Røde Kors. De er begge store aktører, det samme er mange menigheter. Det er mulig å delta på flere arenaer. Men det er noen som ikke blir fanget opp av noen av de plassene. De må vi nå, sier Gunn Anita Ødegård som leder flyktningt­jenesten ved NAV i Lyngdal.

Utfordring­er

Sist uke besluttet kommunesty­ret i Lyngdal at det i løpet av året kan bosettes inntil 13 flyktninge­r i kommunen. Forut for behandling­en orienterte Nav-leder Vatne om situasjone­n i Lyngdal.

Et av temaene hun la stor vekt på var arbeidet som legges ned for å få integrert personene inn i det norske samfunnet.

Sist år har 12 personer som har fått bostedsadr­esse i Lyngdal gjennomfør­t et introduksj­onskurs. Dette består av undervisni­ng i norsk og samfunnsfa­g fordelt på en vanlig 37,5 timers arbeidsuke i løpet av en to års periode.

En av de store utfordring­ene er kunnskapsn­ivået hos den enkelte

– Mens enkelte har universite­tsutdannin­g fra sine hjemland, er det andre igjen som knapt kan lese og skrive alfabetet på sitt eget språk! Det skaper utfordring­er for både oss og dem. Skal de bli integrert i det norske samfunnet må de kunne språket. Utdanning og jobb er de to beste metodene for å få et nettverk og bli integrert. I januar i år gjennomfør­te seks personer ut av introduksj­onsprogram­met. To av disse gikk til jobb, tre til utdanning og en er i arbeidsret­tet tiltak hos NAV. Det viser at vi jobber godt med skole og jobb. Det er på den sosiale arenaen og i det private de største integrerin­gsutfordri­ngene ligger, forteller Vatne.

Delta i sosiale livet

Ei av de store utfordring­ene er at det innen enkelte familier og miljøer er mye sosial kontroll. I enkelte familier får hustruene ikke lov til å ta seg en utdanning uten at ektemannen gir tillatelse. Hos noen er den sosiale kontrollen så streng at personer som forsøker å leve opp til det en forventer innen det norske samfunnet, blir sett på som «ikke gjør det som er rett i forhold til hjemlandet­s skikker».

–Vi må faktisk vaere observant på hvem som gjør seg til talsperson for de ulike gruppene. Det er fort gjort å gå i en felle. Det er noen som tar initiativ og snakker høyest, men som viser seg å ikke represente­re gruppens syn, sier Vatne.

– Det som er vårt hovedfokus er at de som blir bosatt her i Lyngdal får mulighet til å delta i det sosiale livet og bli integrert. Barna til dem som blir bosatt blir gjennom skolen og aktivitete­r raskt integrert. Det vi ønsker er at alle skal ha like prinsipper for å kunne delta i aktivitete­ne. Det er et langsiktig prosjekt, det er ikke gjort over natten. Derfor må vi ha fokus på det, mener Ødegård.

Det snakkes en del om negativ sosialkont­roll innen enkelte miljøer. Det må det gjøres noe med. SOLVEIG VATNE

 ??  ??
 ??  ?? Leder av NAV Lyngdal, Solveig Vatne, og leder av flyktningt­jenesten Gunn Anita Ødegård, mener lyngdølene må bli flinkere til å integrere personer som har fått bosetting.
Leder av NAV Lyngdal, Solveig Vatne, og leder av flyktningt­jenesten Gunn Anita Ødegård, mener lyngdølene må bli flinkere til å integrere personer som har fått bosetting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway